XXZ magazin preporučuje
Marriage Story S 1

Photo: Netflix/IMDb

Priča o braku i savršenoj ženi

Film

Marriage Story (2019)

Reditelj Noah Baumbach nam donosi priču koja pokazuje da se ponešto promenilo od vremena kada je nastao film Kramer protiv Kramera, ali ipak ne dovoljno. Bračni slučaj je, doduše, znatno zreliji, a tako i sam razvod, čemu doprinosi i sjajna gluma Scarlett Johansson i Adama Drivera.

Gledalac u priču ulazi na samom vrhuncu, kada je odnos između glavnih junaka na kraju. Baumbach, kao i obično, slučaj prikazuje iz uglova svih članova porodice koja je u krizi, pa se pokreće pitanje položaja u nekom odnosu, te problem koji nastaje kada jedna strana napravi više kompromisa. Akcenat je stavljen i na položaj žene u braku, koja, kako kaže i jedan od likova u filmu, i dalje mora da bude savršena da bi bila dobra majka, dok je za muškarca dovoljno samo da se pojavi.

Ovo je svakako film za odrasle, koji, i pored svih poteškoća, nudi nadu da je sporazum moguć i u kriznim situacijama.

The Seagull (2018)

Toliko je bilo adaptacija i postavljanja na scenu Čehovljevog Galeba, da još jedna, filmska, i to američka, zaista nije bila potrebna. Tako su očigledno razmišljali mnogi koji su se susreli sa ovim filmom. Međutim, ako mu date šansu, videćete da su u mnogo čemu autori i glumci ostali verni Čehovu, čak i u onom komičnom, humorističnom segmentu koji često nedostaje u našim pozorištima. Tako je Maša (koju fenomenalno igra Elisabeth Moss) umesto patetične paćenice zapravo paćenica sa smislom za humor, koja uprkos tome što je usredsređena na sebe i oplakivanje svoje nesrećne sudbine ume sebi i da se nasmeje. Nina (sjajna Saoirse Ronan) nije eterični slatki devojčurak opčinjen scenom, već eterični slatki devojčurak opčinjen slavom, bez evidentnih dokaza o talentu, baš onako kako se išitava iz komada.

Šteta je što je ovaj film ostao poptpuno nezapažen i možda nepravedno loše ocenjen, ali da nije tako i da je bio krojen za Oskara, sigurno bi bio slabiji.

Serije

Good Omens (2019)

Good Omens snimljena je prema istoimenoj knjizi Neila Gaimana i Terryja Pratchetta. Gaiman je u potpunosti učestvovao u njenom stvaranju, počevši od scenarija do produkcije, a glumački je predvode same veličine – Michael Sheen, David Tennant, Jon Hamm, te Frances McDormand, koja je pozajmila glas Bogu.

Sheen i Tennant igraju anđela i demona koji od kada je „sveta i veka“ obitavaju na Zemlji. Prošli su sve od Velikog potopa do Brexita, a život na našoj planeti im se toliko dopada da zajedničkim snagama pokušavaju da je spasu nekoliko dana uoči njene propasti. Njih dvojica mnogo bolje rade zajedno nego sa svojim kolegama iz raja i pakla. Štaviše, raj je predstavljen kao minimalistički uređena korporacija sa jasnom hijerarhijom i shodno tome ne deluje nimalo rajski. Arhangel Gavrilo/Gabrijel (Hamm) više podseća na menadžera sklonog mobingu nego na nebesko biće, pa naš anđeo Sheen s pravom zazire od njega i utehu traži kod demona Tennanta. Bez njihove savršene hemije i dinamike ne bi bilo ničega. Pravo je zadovoljstvo gledati ih u ovoj komediji ispunjenoj biblijskim referencama, ali i onim istorijskim, popkulturnim, savremenim... Tako će, recimo, omiljena grupa demona biti Velvet Underground, a dežurna veštica će biti opterećena teorijama zavere.

Kao i sva dela koja se oslanjaju na Bibliju, parodiraju i(li) donose autohtone predstave raja, pakla i svega neopipljivog i nevidljivog, i Good Omens zapravo najbolje progovara o ljudima, ljudskosti, čoveku.

Criminal (1. sezona)

Netflix ima novu seriju za ljubitelje zločina, a radi se o nizu epizoda koji je sve samo ne predvidiv. Prva sezona ima 12 epizoda, a novo je i to što je podeljena u četiri celine, od kojih se svaka odvija u drugoj zemlji, sa drugim timom detektiva, ali u identičnom prostoru.

Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija dobile su po tri epizode, a radnja se odvija sobi za ispitivanje koja ostaje ista. Svaka zemlja ima svoj tim detektiva, dok se osumnjičeni smenjuju, da bi na kraju svake epizode bilo dokazano da su krivi za neki zločin, ili pak nisu.

Serija ipak nije za svakoga, pa bi oni koji očekuju više osumnjičenih i beskonačne potere mogli da je dožive kao nezanimljivu, budući da detektivi ne napuštaju sobu za ispitivanje. Oni koji pre svega cene dobro ispričanu priču mogli bi da seriju ipak smeste u sam vrh liste najboljih serija ove godine, a posebno ako se ima u vidu da je scenario toliko dobar da odsustvo prostora nadoknađuje mašta onoga koji gleda i pažljivo prati ispovesti onih koji proživljavaju najgori dan u svom životu.

Knjige

Stanje poricanja, Stenli Koen

Malo je onih koji su se bavili načinima izbegavanja koje konstruišemo da bismo se zaštitili od onoga što ne želimo da znamo. Koen je jedan od njih, i to čini maestralno, dok nas vodi kroz lavirint studije Stanje poricanja.

Poricanje je, što nas Koen uči, svojstveno svakoj osobi i svakom društvu, te nije nešto što pojedinac ili pojedinka planira i namerno sprovodi u delo. Nedostatak predumišljaja ipak ne znači da poricanje ne zahteva suočavanje i prevazilaženje. Ova knjiga je dobar uvod u to, i, slobodno možemo reći, kurs za borbu sa poricanjem onoga što mora da se reši kako bi društvo nastavilo napred.

Stakleno zvono, Silvija Plat

„Videla sam svoj život kako se grana preda mnom kao zeleno drvo smokve u onoj priči. Sa vrška svake grane, poput sočne purpurne smokve, pozivala je i namigivala čudesna budućnost. (...) Videla sam sebe kako sedim u račvi tog smokvinog drveta i umirem od izgladnelosti, jer naprosto nisam u stanju da odlučim koju ću smokvu izabrati. Htela sam ih sve, ali je odabiranje jedne podrazumevalo gubitak svih ostalih, i dok sam sedela tamo, nesposobna da se odlučim, smokve su počele da se smežuravaju i crne, i jedna po jedna su pljaskale o zemlju podno mojih nogu.“

Za mnoge je ovo najubitačniji deo jedinog romana Silvije Plat, budući da predstavlja jedno univerzalno osećanje koje različite ljude obeležava u različitim delovima života, ali i sasvim specifičnu mentalnu sliku junakinje koja se bori sa depresijom.

Pesma

Tessa Violet, I Like (the idea of) You

Mali indie tribute Nancy Sinatra i njenom čuvenom spotu za pesmu "These Boots Are Made for Walkin'" pravo je osveženje na YouTubeu. Muzički pesma uopšte ne podseća na svoj video uzor, ali u tome je i poenta.

Video igre

Untitled Goose Game

Živeti danas znači stalno se hvatati u koštac sa haosom, budući da se sve dešava u isto vreme, pa je preopterećenost svakodnevnim životom postala opšte mesto u životu mlađih generacija. Ova tema pronašla je svoje mesto i u popularnoj kulturi, te igrama poput Untitled Goose Game.

Atmosfera nereda stvorila je uslove za uzdizanje novog heroja, ikone koja ilustruje bes koji se oseća u odnosu na haos, čije aktivnosti donose trenutno olakšanje budući da oslobađaju tenziju koja se godinama gomila. Istina je da niko nije ni sanjao da bi taj heroj mogao da bude guska koja je na Nintendo Switch, MacOS i PC stigla 20. septembra. Igra traje relativno kratko, ali guska koja se ponaša kao anti-heroj uspeva da ulovi samu srž modernog života koji se najvećim delom odvija na internetu. Tako za gusku rešavanje problema zapravo znači stvaranje novih problema, pa igrač dobija prostor u kojem može da „radi šta hoće,“ i da stvara još veći haos, a da ne misli na posledice.

Budući da se planeta konstantno uništava, te da građani nemaju kontrolu nad globalnom situacijom, a sve češće ni nad sopstvenim životima, guska puna mržnje je superheroj koji se uzdiže kao posledica života u svetu koji je odavno daleko od naivnog sna.

*Kontrapreporuka

V Wars (1. sezona)

Iako je ideja o tome da civilizaciju neće uništiti vanzemaljci ili nuklearna bomba, već praistorijski virusi koji će biti oslobođeni usled globalnog zagrevanja, zanimljiva, serija V Wars nije.

Misteriozna bolest tamani bezazleno stanovništvo, i pogođene pretvara u monstruozne krvopije koje izgledaju dobro, bar prema horor standardima, ali se ponašaju, u najmanju ruku, nelogično. Vampirizam je tako postao posledica virusa, pa je sa mitološkim iz priče nestalo i zadovoljstvo gledanja.

Kletva koja glumce pretvara u zubata čudovišta utiče i na gledaoce, te ih pretvara u zombije koji su umrli od dosade.

 

Oceni 4.5