Sećanje na Nenada Nenadovića
Nenadd1

Photo: IMDb

Priča o talentovanom dečaku

Vreme ratno. Beogradske ulice pune nemačkih vojnika inaših dečaka. Dečaci se malo igraju, malo zaluđuju Nemce. Među bistrim dečacima ima najbistriji. Moljac. Moljac je imao oca koga supogubili Nemci. Moljac se sveti Nemcima. Brani čast svoga oca, svoje kuće, svoga Beograda. Odnosi Nemcima konzerve, bombe i kupus. Gađa praćkom domaće bandite i - gine. To je viđeno u seriji "Povratak otpisanih".

"Moljac"u "Otpisanima" bio je jedan današnji beogradski dečak: Nenad Nenadović, razred sedmi, godina  trinaest. Prosek ocena u školi - pet. Beogradom se pronela vest da je dečak nađen na ulici i odveden direktno pred kamere,direktno u naše ekrane, direktno u slavu. Nije tačno. "Moljac'', Nenad Nenadović, već četiri godine uči glumu u Dramskoj sekciji Radio-Beograda,kod čuvenog,omiljenog entuzijaste čika Bate Miladinovića. Režiseru "Otpisanih" Nenadaje preporučio čika Bata. Dečak je "Moljca" odigrao briljantno. Na kraju je "poginuo". "Moljcu"je žao Moljca.

Nenad Nenadović je snimao "Moljca" čitavujednu noć.Scenu kada stoji na električnom stubu snimao je u pola četiri ujutro. Na stubuje zaspao, i da nije pored njega bio njegov otac mogao je kaže, da padne i da se "razbije". Taj bistri dečak igraoje još u dečjim emisijama "Cvrčkov album" i "Siroče". Sledeći film Nenada Nenadovića biće "Boško Buha". Ovih dana Bata Miladinović ide u potragu za "Boškom Buhom". Tu delikatnu ulogu mora da igra neko talentovan, ubedljiv,rečit, a takvoga može da pronađe samo "čika Bata".

Kad Bata kaže: "To je  taj!" „.niko više ništa ne pita. Zna se daje "to taj". - Nenadje rođeni glumac - kaže Bata Miladinović.- Samo sada ga treba sačuvati. Ne bih voleo, kao njegov učitelj, da ga proglase vunderkindom, po običaju, pa da posle nestane kao glumac. Na sreću onje  takav da sam sebe štiti.

Pomenimo i Zoranu, Sonju, Rialdu...

Pitamo Batu Miladinovića ima li opasnosti po decu kad osete slavu, novac i publicitet, kao što su to već osetili Nenad, Rialda Kadrić ili Sonja Knežević koja je sa četrnaest godina igrala Ofeliju na Dubrovačkim letnjim igrama? Bata kaže da ima opasnosti, ali da na kraju svih krajeva, sve zavisi od dece. Jer, ni originalna Ofelija nije imala više od četrnaest!

Pored Nenada Nenadovića, Bata Miladinović želi posebno da naglasi talente Zorane Vagić, Rialde Kadrić, Sonje Savić. Zorana Vagić, igrala je već u TV seriji "Raskovnikov", Rialda, kako je već rečeno, u "Ludim godinama'', a Sonja Savić piše i igra monodrame. Ukratko, i Nenad, i Zorana, i Sonja, i Rialda, i ostali, glumačko su delo autoritativnog i plemenitog entuzijaste Bratislava Bate Miladinovića.

*RTV revija, februar 1978.

Oceni 5