Weekend Videos
Happa 01 S

Photo: Pinterest

Pričaj mi o sreći

O sreći: Erich Fromm u gotovo samo pet minuta jednog intervjua je uspeo da dekonstruiše pojam lažne sreće, maski i osmeha iza kojih se krije bol. I to sve pre pojave digitalnih društvenih mreža, na koje često svaljujemo krivicu za sve što je u savremenom svetu lažno.

Makiš City: Film prati sudbinu stanovnika beogradskog radničkog naselja Makiš, nekada industrijskog kvarta koji je proglašen za turističku zonu, uprkos neadekvatnim urbanističkim, komunalnim i ekološkim uslovima u kojima se nalazi. Kroz prikaz inicijative građana da se gradskim vlastima obrate za poboljšanje uslova života u Makišu, njihove interne nesuglasice i pojedinačne životne priče, u filmu se suptilno i nepristrasno reflektuju proces tranzicije, ostaci socijalističkog nasleđa, kao i naznake kapitalističke sadašnjice. Nastao je u radionici Želimira Žilnika.

O praznicima: Film "Love Actually" jedan je od onih koje gledamo tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Iako se čini da o njemu sve znamo, YouTube kanal "A Million Movies" sakupio je 50 činjenica koje ne moramo da znamo, a svejedno su zanimljive, zabavne, tužne, bizarne. Ništa ne prija kao nepotrebno znanje.

Od Fatalne privlačnosti do 101 dalmatinca: Glenn Close nas vodi kroz svoju legendarnu karijeru i kroz sve filmove u kojima je igrala velike uloge, a ima ih mnogo.

O instruktorima joge: Neko smatra da je ovaj video samo slatka pošalica, neko duhovito primećuje da više pak podseća na dokumentarac. Iskustva su, baš kao i instruktori, različita, ali je najzanimljivije čitati ona u komentarima.

Muzika 21. stoleća: Muzička atrakcija je mockumentarac u kojem noseće uloge nose bendovi sa Hali Gali kompilacije.

Teške lekcije iz prošlog veka: Rick Steves se u svom dokumentarnom filmu bavi usponom fašizma u Evropi, te nas podseća koliko su na samom početku drugačije izgledale figure kao što su Benito Mussolini i Adolf Hitler, kada su obećavale bolji život za frustrirane građane. Dobro je da to imamo na umu.  

Oceni 4