Weekend Videos
Femm 01 S

Photo: affinitymagazine.us

Privilegije na koje se ne osvrćemo

You go, girl: Termin #girlboss prošao je sve - od sjaja do očaja - baš kao i njegove nositeljke, ali ono što ga čini duboko problematičnim je mnogo šire i tiče se svih nas, društva, sistema i privilegija na koje se ne osvrćemo. Zanimljivo je da ovu pojavu problematizuju upravo bele privilegovane žene, koje bi lako mogle samo da okrenu glavu na drugu stranu.

Opasna ljubaznost: Preterana ljubaznost često guši direktnost, kako u ljubavi, tako i u prijateljstvu. Svađa je važna.

Celoživotno učenje: Mnogi od nas će za sebe reći da su "vizuelni tipovi", što će lako dovesti u vezu i sa učenjem i pamćenjem. Ipak, brojne studije pokazuju da učenje više zavisi od nekih drugih faktora - najpre od prirode samog materijala koji treba da savladamo, a potom i od našeg mentalnog procesa.

Erik Satie u tri sata: Nekih stvari nam nikad nije dosta, a YouTube je to rešio videima koji traju po nekoliko sati.

Vidoviti i vidovnjaci: Isaac Asimov je voleo televiziju, pa je 1980. završio i kod Davida Lettermana. Tokom nastupa je između ostalog podelio i neke vizije o budućnosti – o džepnim kompjuterima je pisao još pedesetih, o životu u kosmosu takođe. Uvek je govorio da se nije trudio da predvidi budućnost, već da zaradi od priča koje je pisao.

Oceni 5