Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (34)
Kazz 01 S

Singl-šampioni iz januara 1981: Prljavo kazalište

Photo: Arhiva Croatia Records

Prljavo kazalište protiv čistog pozorišta

Svečani, 107. broj „Džuboksa“ stigao je na sve jugoslovenske kioske 30. januara 1981. godine. U rubrici „Singlovi“ ugostio sam dva pevača (Željko Mrda & Ivica Tomović) i četiri grupe (Makadam, Prljavo kazalište, Zov i Opera Lu). Rezultatom 5:1 amateri su ponovo pobedili – srećom, Prljavo kazalište bilo je na pravoj strani!

+++

ŽELJKO MRDA - Prvi ples/ Daj, Daj (Diskoton)

Polu-folk-disco pesmičica namenjena zavejanim đacima pešacima, nije zagrejala ni zaleđenog mister Mrdu: hladno, hirurško pevanje samo se lako nadovezuje na bolesnički tekst o „prvom plesu“, na kome je ona bila u „crvenom dresu“ i „svilenom šalu“. Elem, Mrda ne odustaje i pokušava da se trampi: on njoj cvet, ona njemu šal – i Mrda sit i muzikanti na broju. Ostatak ploče ravnopravno je podeljen između užasa i tragedije, sa popuno neizvesnim ishodom što se broja ubijenih slušalaca tiče. Čuo sam singl ravno deset puta i eto, temperatura mi ne silazi ispod 39. Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da sam bio te zle sreće i recimo, slušao ovaj metiljavi ples dvadesetak puta. Oj, Mrda, Mrda, ko bi ti onda predstavio remek delo stoleća?

MAKADAM - Opusti se/ Ko prijatelj njene kuće (RTB)

Baš sam se opustio i raskomotio, pustio ploču, spustio plafon, ugasio nerve, smirio svetlo i - čekam. Makadamskim šljunkovitim drumovima stiže Makadam s narodnjačkim treptajima u folk-motel-rocku za otpisane: muškobanjaste narodne pesme ili pubertetsko vrenje - pitanje je sad? Lepo čujem EPP poruke: „Opusti se malo/ Meni je do tebe stalo“, čujem i gomilu sveta koji peva u jedan glas, čujem i ne verujem. Ljubavni folk sa začinom „jazz-rock-disco“, omot sa prsatom ženskom i dubokim izrezom, njen crveni ogrtač, tajanstveno lice, sve to me je ubedilo me da se opustim. Smiri se, govorim sebi, ovo traje samo tri minuta!

OPERA LU  - Televizori / Ujutru me sunci budi (Diskoton)

Nisam pogrešio: grupa se Ozbiljno zove Opera Lu. Lepo ste pročitali: numera je „Televizori“. Ako niste čuli Ono što izlazi iz rilni, vi ste rođeni pod srećnom zvezdom. Jer, kad Ono krene, izbora nema: bacite se u kanalizaciju, hvatajte prvi zaklon, krenite u zbeg, skočite s terase, izvršite harakiri. Opera Kuku Nama deluje kao najpreciznija neutronska bomba: živi nestaju, mrtvi ustaju! Dvadeset godina u kamenolomu, tri nedelje na ispitivanju i večno prokletstvo mala su nagrada za Ono što Opera Lu naziva pločom.

Za ove televizijske krikove, za ove brundajuće gitare koje paraju mozak, za prekrasnu kombinaciju konfuzije i maloumnosti - predlažem giljotinu. Slatko sečivo zna šta treba da čini.

IVICA TOMOVIĆ - Ja mogu snagu da pokažem/ Žozefina (Beograd Disk)

Ovo je preteća ljubavna priča: snažni Ivica Tomović opominje svoju dragu da njen delija može „drugi list da okrene“, »snagu da pokaže“ i da joj je bolje da bude samo fer, fer. Dakle, opet su snagatori u modi! Ljubi ili pesnicom u glavu! Čarobna Tomovićeva filozofija zvuči neuverljivo - na moju sreću: njegovo otvaranje usta tj. pevanje uglavnom je slabašno, pa ako već Ivica za mikrofon nema snage, kako će sa ženskom! Naravno, pametni moji čitaoci, vi ste shvatili da je sve kobajagi: kao, Ivica voli, kao, Ivica peva, ali je tužna zbilja da je ploča pred nama. Budite dosledni i pokažite snagu: čim se dočepate singla raspaučite ga u glavu najbližem pevaču, dokažite da ste okrenuli drugi i treći list i da sa izvesnim Tomovićem nemate ništa. Neka on peva, ali, pre toga, neka ga zaključaju u kupatilo. Što je sigurno - sigurno!

ZOV - 18 godina/ Bosna (Diskoton)

Zimski maturanti hladnokrvno su snimili singl, ostavili svoj pečat u muzičkoj istoriji Sarajeva, iskoristili uzgredan tekst D. Trifunovića, malo pevušili, malkice sviruckali - jednom rečju, amateri svome gradu i svojoj generaciji po 1046 put! Ime im je Zov i zovu ih godine lude: ah, mladosti, strašno mi je žao! Ali - čemu? Čemu parče plastike koje se čuje jednom i nikad više, čemu humpa-cumpa klackalica, čemu to očijukanje sa Srednjim muzičkim vekom? Zasviraj i za pojas zadeni! Stani, zaustavi se i zapamti: ko tebe pločom, ti njega kamenom u tintaru!

PRLJAVO KAZALIŠTE - Crno bijeli svijet/Moderna devojka (Suzy)

Kad bi se - ne daj bože - udružili mr. Mrda, Makadam, Opera Kuku Svima, Ivica Tomović i  sarajevski Zov, te odlučili da snime zajedničku ploču, bio bi to katastrofalan kraj ovog veka. Srećom, ravnotežu pameti, lucidnosti i maštovitosti drži Kazalište, koje na ovom singlu s dvostrukom A stranom dokazuje da još ima nade za domaći rock. „Crno bijeli svijet“ i „Moderna devojka“ - numere s jednog od najboljih albuma 1980. godine, zatiču Kazalište u plesnorn raspoloženju, koje je lepa mešavina šezdesetih, nostalgičnih godina i osamdesetih ska-euforija. Sjajna produkcija P. Stančiča, još bolje numere Jasenka Houre, čista i čvrsta muzička vožnja kroz pesme koje o današnjem rock trenutku govore mnogo više no serija napisa; jednom rečju, singl nedelje, ubedljivo, zasluženo.

Sve čestitke produkciji Suzy koja se setila da je i album izvor singlova: trijumf Kazališta se nastavlja i na 45 obrtaja!

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“ u Džuboksu broj 107, od 30. januara 1981.

Oceni 5