Ljubav na prvi okus
Prokelj

Photo: splendidtable.org

Prokulice na nutricionistički

Tone knjiga napisane su o prehrani, ali u svojoj biti ona je jako jednostavna. Kao što ima hrpetine knjiga postoje tako i tisuće pravila i savjeta kojih se bi se trebalo pridržavati no i ona su isključivo individualna. Svako od nas ima svoj jedinstveni metabolizam. Ipak, tri su osnove koja ja osobno poštujem: slušati svoje tijelo i hraniti se onim što mu odgovara, a ne škodi, jesti umjereno pa ma kako fino bilo i treće – ako je nešto toliko fino pa se uđe u neumjerenost onda sve što se unese viška vježbanjem i aktivnošću potrošiti. Dijeta ima isto koliko i kuharica, problem je što ni jedna od njih nije pouzdana i svaka na pojedinu osobu djeluje različito. Ukratko, rekao bi jedan naš poznati bivši maneken u penziji: „Vježbajte, pizda vam materina!“

Nedavno sam na fb naletio na odličan recept jedne frendice koju nikada nisam ni vidio ni upoznao, ali koja ima sličnu filozofiju hranjenja mojoj. Njen sam jednostavan recept malo preradio i prilagodio ga svom ukusu, a radi se o prokulicama s puretinom, finoj klopi koja osvaja na prvi okus.

SASTOJCI

• ½ kg prokulica (kelj pupčar)
• ½ kg purećih prsa
• 10 dag pancete
• 4 režnja bijelog luka
• Srednja glavica crvenog luka
• 2 čili papričice
• 2 VŽ djevičanske svinjske masti
• Sol, papar

PRIPREMA

Prokulice sam očistio i stavio kuhati na pari. Svaku sam pri korijenu razrezao ukriž (da se brže skuhaju) i posolio. Puretinu sam narezao na rezance od oko pola centimetra i bacio na mast. Kad je porumenjela izvadio sam sa strane pa na istu mast stavio pancetu te nakon dvije minute sitno sjeckane crveni luk i čili te zgnječene režnjeve češnjaka. Prodinstao sam da luk požuti i vratio na to puretinu, promiješao, dodao 1 dl vode tek da se ne zapeče i kuhao oko petnaestak minuta pa na sve nabacio kuhane prokulice. Da se ne raspadnu, jer kuhane su nježne i krhke, nisam miješao, samo sam ih jamesbondovski protresao.

Vrelo i mirisno, odmah sam servirao. Moja mi je ženica bila zahvalna na brzom i finom zdravom ručku, a ja ovim putem zahvaljujem nutricionistici Aniti Šupe čiji sam recept tako bezobrazno zloupotrijebio i prilagodio svojem nepcu.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Radio Gornji Grad

Oceni 5