Kulturni centar Beograda
Spasi mačku knjiga

Photo: Promo

Promocija knjige „Spasi mačku“

O knjizi će govoriti Anja Ilić, direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, Saša Radojević, filmski reditelj, scenarista, urednik na RTS, Boris Grgurević, scenarista, i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije i filmski reditelj.

Knjiga Blejka Snajdera Spasi mačku ide tragom Sida Filda. Bavi se između ostalog važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnim elementima filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma.

Kako je to u predgovoru sjajno primetila Šila Henahen Tejlor, autor Blejk Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu, kasting, marketing i čini da njegova knjiga bude svima dostupna, uz želju da se date ideje sprovedu u praksi.

Blejk Snajder (3. oktobar 1957- 4. avgust 2009) započeo je karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji Kids Incorporated, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Snajder je velikim studijima prodao mnogo originalnih scenarija, jedan od njih i Stivenu Spilbergu. To ga je uvrstilo među najuspešnije scenariste u Holivudu. Producirao je dva filma i sarađivao sa brojnim filmskim studijima.

Oceni 5