Tomislav Marković u UK Stari grad
Velika Srbija za male ljude

Photo: Buybook

Promocija knjige “Velika Srbija za male ljude”

Preispitujući noviju srpsku istorijsku i kulturnu mitologiju  u ironijsko- satiričnom maniru ‘Feralovaca’, Marković demaskira ovdašnju društvenu mitomaniju. Grotesktnim slikama o ‘malim ljudima’, ukazuje na pogubni i štetni opstanak ovdašnje višegodišne propagandne mašinerije. Apsurdno pišući o temama o kojima bi mnogi voleli da se zauvek ćuti, Marković izaziva smeh koji nimalo nije zabavan.

O knjizi „Velika Srbija za male ljude“

Jasmin Agić: Markovićeva knjiga odiše duhovnom svježinom, a njegov humor daleko je od onog uobičajenog, balkanskog, koji funkciju postojanja ima samo u bezazlenom zabavljanju. U feraltribunovskoj tradiciji i manirom zrelog satiričara Marković je izvrgunuo ruglu laži srpske historijske, kulturne, političke i društvene mitologije, udarajući temelj za jedno cjelovito preispitivanje srpskog duhovnog naslijeđa. Markovićeva knjiga se može tumačiti i kao svojevrstan leksikon srpske mitologije u kojoj su epske priče srpskog herojskog naslijeđa razobličene i pokazane kao vješto osmišljena propagandna simbolika koja se raspada čak i pod najslabijim pritiskom racionalnog propitivanja.

Faruk Šehić: Duhovito, oštro, bespoštedno, ironično, prodire do kosti i još dalje, razigrano, zabavno, crnohumorno, bjelohumorno, nadrealno realno, fantastično stvarno, nestvarno fantastično i bezbroj sličnih pridjeva koje možemo redati neće biti dovoljni da opišemo pisanje Tomislava Markovića. Na najboljoj tradiciji jugoslavenskih nadrealista ili slijedeći etiku Danila Kiša, lucidnost Vojislava Despotova, Tomislav Marković je izgradio svoju poetiku, a ona je urnebesno ozbiljna i može da djeluje kao lijek na čitaoca koji voli iskrenu, tešku literaturu i publicistiku.

Amela Balić: Koliko god bile teške teme kojima se Marković bavi, njegov način pisanja može se okarakterizirati humorističnim. Autor pokazuje kako se pravilno smijati apsurdu. Taj smijeh je oslobađajući i spoznajni, autoironičan, nadasve katarzičan. Jezik kojim se kreira svijet apsurda, posebna je umjetnina. Marković se koristi sebi svojstvenom, za ovu priliku posebno kreiranom leksikom, vrlo efektnom i kreativnom. Jer smijati se malim ljudima, kreatorima velikog zla, prvi je korak ka suprotstavljanju povijesnom ludilu, čiji kraj nijedan čovjek Balkana više ne vjeruje da će doživjeti.''

Kristina Ljevak: O stradanju i zločinama, u maniru najboljih satiričara naših jezika, beogradski autor Tomislav Marković napisao je knjigu Velika Srbija za male ljude. S pozicije onih koji ne pristaju na igrokaz koji se zove Srbija nije učestvovala u ratovima devedesetih, Marković secira svaki segment politike koja je dovela do genocida. Ova obimna i značajna knjiga trebala bi se čitati uz podršku sedativa, ali se mora pročitati, u prvom redu zbog toga da bismo znali kako pisati kada želimo da literatura nije zabava nego bolno, do srži, zadiranje u ono o čemu se najčešće ćuti ili to barem čini zvanična politika.

Oceni 5