XXZ magazin preporučuje
Last Xmas

Photo: squarechapel.co.uk

Prošlog Božića dao sam ti srce

Film

Last Christmas (2019)

Kada su Emmu Thompson pitali da li želi da napiše scenario prema pesmi grupe Wham!, odnosno Georgea Michaela Last Christmas, odgovorila je: „Not really...“ Međutim, na kraju je pristala i smislila priču koja neće biti direktna kopija spota, niti imati zaplet koji nam najpre pada na pamet dok slušamo stihove. Emma je priči prišla malo drugačije, a njen pristup odobrio je i sam George Michael dve godine pre nego što je preminuo.

Film Last Christmas (Prošlog Božića) ugledao je svetlost dana tek ove godine, a kritičari su ga već sahranili. Pisalo se da je otrcan, klišetiran, da je glavni glumac grozan, neprirodan... Stoga je sasvim bilo logično očekivati klasičan zaplet romantične komedije i manjak hemije među glavnim glumcima. Ni jedno ni drugo nije slučaj. Niti je ovaj film romantična komedija, niti je ljubavna priča u njegovom fokusu. Tek sporedni tokovi radnje sadrže neke od tih elemenata.

Last Christmas je priča o sazrevanju, zakasneloj adolescenciji, odrastanju, prihvatanju sebe i odgovornosti za sopstveni život i ljude do kojih nam je stalo. Ako je posredi priča o ljubavi, reč je pre svega o ljubavi prema sebi, porodici i zajednici.

Komedije ima utoliko što je duhovito napisano (jer, kako drugačije kad piše Emma Thompson). Istini za volju, stručni konsultanti za jugoslovenska pitanja mogli su i nju i čitavu ekipu malo bolje obavestiti o tome koja je Jugoslavija postojala 1999, budući da su je pomešali sa onom koja je 1991. počela da se raspada, a mogli su i da pitaju (inače odličnog) Borisa Isakovića, koji igra oca glavne junakinje.

Nije Last Christmas najbolje što svetska kinematografija ima da ponudi, niti pretenduje na to. U pitanju je topli praznični film koji uprkos svemu nije pravljen po šablonu. A u moru božićnih filmova takav iskorak svakako treba ceniti. Look up!

Midsommar (2019)

Oni koji su voleli Hereditary reditelja Ari Astera, Midsommar će voleti još više. Još jedna noćna mora, ali sa boljom scenografijom, i ilustracijama koje su svet same za sebe.

Aster se kao i u prethodnom filmu najviše fokusira na porodične traume, pa se one u novom filmu od osnovne porodice kreću ka pojedincu, da bi se kasnije preselile u još jedan porodični oblik, koji je u stvari kult. Glumica Florence Pugh već je pokupila sve pohvale za ulogu Dani, mlade junakinje koja se nađe u sred ove priče, pošto nakon porodične tragedije odluči da sa svojim partnerom i nekoliko prijatelja ode u zabačeno selo u Švedskoj, na letnji festival koji je, kako će se kasnije ispostaviti, mnogo više od vašara i karnevalske atmosfere.

Možda je najbolje u vezi sa Asterovim dosadašnjim filmovima to što njegovi junaci nemaju kompleksne karaktere iz kojih će se izroditi sudbine sa smislom, već su tragedije bizarne, skoro pa preterane, što je strašnije od bilo koje složenosti, budući da signalizira haos u kojem ili nema pravila, ili su potpuno sakrivena, skoro nesaznatljiva.

Togo (2019)

Pravi film za praznike – istinita priča o psu heroju i njegovom hrabrom vlasniku, o Aljasci i psećim zapregama, te o dvadesetim godinama prošlog veka.

Reditelj Ericson Core doneo je toplu priču o psu koji je od otpadnika postao vođa zaprege, a priča se razvija u dve vremenske dimenzije, tako da gledaoci imaju priliku da prate štene, ali i odraslog psa koji postaje heroj 12 godina kasnije. U svakom slučaju odličan film za Novu godinu i zimski raspust.

Serije

Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer (mini serija, 2019)

Nova Netflixova dokumentarna serija prati razvoj jednog ubice, i sigurno je neverovatnija od bilo čega što bi neki scenarista mogao da smisli.

Luka Magnotta postao je poznat 2010. godine, a nakon što je grupa internet štrebera uspela da ga poveže sa eksplicitnim snimcima koji su izronili iz mračnih dubina interneta. Nakon prvog videa pojavio se i drugi, pa je počela i internet potera za čovekom koji je već počeo da se razvija u nešto što bi moglo da postane serijski ubica. Slučaj je potrajao oko 18 meseci, a tokom tog perioda se pokazalo da život piše najluđe horor filmove.

Shrink (2017)

Shrink je pametna, zabavna i nedovoljno poznata američka komedija koja prati Davida, diplomiranog doktora medicine koji ne može da se bavi medicinom jer sticajem raznoraznih okolnosti nigde ne stažira. Živi sa roditeljima u mirnom čikaškom predgrađu, što ga nimalo ne veseli, a uz to je i dužan pola miliona dolara studentskog kredita.

Kako bi sebi stvorio šansu za ikakvu zaradu u budućnosti, odlučuje da postane psihoterapeut. Pošto nije u potpunosti kvalifikovan, mora da ispuni normu od gotovo dve hiljade sati besplatnih seansi koje će držati drugima, a uz to mora da ima i sopstvenog terapeuta, odnosno mentora. David se, naravno, najpre upušta u pružanje terapeutskih usluga drugima, da bi tek kasnije rešavao tehnikalije. Shodno tome, seanse se održavaju u podrumu njegove porodične kuće, a pacijenata ima na pretek. Od disfunkcionalnih parova, preko ljudi sa poremećajima u ishrani, do pacijenata sa suicidalnim mislima. Svi oni znaju da David tek treba da dobije licencu, ali mu se svejedno prepuštaju zato što mu veruju i zato što, kako jedan od njih ističe, David ume da sluša i iskreno je zainteresovan za ljude i njihove priče. Često je to i najvažnije. A ume da bude i urenebesno smešno.

Knjige

Hladna ruka u mojoj, Robert Ejkman

Izdavačka kuća Orfelin iz Novog Sada ima još jednu horor poslasticu, a ovoga puta je to „Hladna ruka u mojoj“ Roberta Ejkmana.

Nazivali su ga najboljim piscem strave i užasa za kojeg nisu čuli čak ni mnogi ozbiljni ljubitelji horora, što ova zbirka priča i dokazuje. Njegova proza najčešće se zasniva na bogatoj tradiciji engleskih priča od duhovima, što ne znači da je prisustvo sablasti u njegovim pričama neophodno – već je okruženje to koje nagoveštava da nešto nije u redu i da je kuća ukleta. Sam Ejkman je govorio da se „priče o duhovima, poput poezije, bave iskustvom iza iskustva, i da bi trebalo da se bave duhom koji je iza pojavnosti“.

Nauči da živiš, Lik Feri

Iako zvuči kao još jedna self-help knjiga, Nauči da živiš je zapravo mali vodič kroz istoriju filozofije. Budući da je mali, jasno je da je napotpun, ali je izuzetno koristan za one koji žele da saznaju nešto više o najistaknutijim filozofskim školama, ili da se prisete njihovih postulata. Uprkos tome što Feri piše naučno popularnim stilom, ipak nije snishodljiv i banalan. Neka vas od čitanja ne odvrati ni žanr-scena na koricama. Nauči da živiš daje glavne tačke i smernice, a što je najvažnije – upućuje i na originalna dela i tekstove – za one koji hoće da znaju više.

Pesma

Alanis Morissette vratila se na scenu novom pesmom Reasons I Drink, kao vodećim singlom novog albuma koji bi trebalo da se pojavi u maju 2020. godine. Odličan razlog da nazdravimo!

Video igre

Blade Runner, izgubljena igra iz 1997. godine

Blade Runner, naučno-fantastični film iz 1982. godine, ima kompleksnu istoriju, pa se na projekciju dugo čekalo zbog brojnih odlaganja, a PC igra koja je nastala na njegovim temeljima je prošla nešto bolje, sve dok nije izgubljen izvorni kod. Ljubitelji filma odlučili su da se udruže sa GOG.com, i rekonstruišu igru, pa je sada dostupna za manje od 10 dolara.

Tu je i ScummVM – program koji omogućava da se neka igra plasira i na nekoj platformi za koju nije pravljena – pa zahvaljujući njemu Blade Runner radi i na modernim računarima. Procedura nije bila jednostavna, pa je za analiziranje koda bilo potrebno čak osam godina, da bi se igra na kraju sklopila i dobila formu koju ima danas. ScummVM je početkom 2019. dodao podršku za Blade Runner, ali je bilo neophodno da igrači imaju i dodatne fajlove kako bi mogli da pokrenu igru. Trenutna verzija na GOG.com može da funkcioniše nezavisno, budući da ne traži dodatne fajlove.

Igrač dobija ulogu detektiva Ray McCoya, čiji je zadatak da lovi replikante, a u isto vreme kada i Rick Deckard, glavni junak filma. Tako McCoy traga za dokazima, ispituje osumnjičene, i na kraju hapsi i sklanja androide koji su skrenuli s puta. Igra napreduje u realnom vremenu, što nije običaj kada su ovakve avanture u pitanju, a prikazuje i druge junake iz filma, tako da bi ljubitelji trebalo da provere o čemu se radi.

Igra je već dostupna na GOG.com, i to za 8,99 dolara, a najavljeno je da bi cena uskoro mogla da „skoči“ na 9,99 dolara.

*Kontrapreporuke

Virgin River (1. sezona, 2019)

Virgin River je neka Netflix drama, i voleli bismo da vam kažemo da smo na play kliknuli potpuno slučajno, ali nismo. Iz toga se ipak rodilo nešto dobro – ova preporuka, zahvaljujući kojoj ćete moći da izbegnete greške koje smo mi pravili, na prvom mestu seriju Virgin River.

Izdržali smo jednu epizodu, pa nam i dalje nije jasno kako to da na IMDb-u ovaj uradak ima ocenu od čak 7,7. Neuverljiva gluma, scenario koji nema ništa osim rupa, i scenografija kao za neki niskobudžetni horor film sigurno ne zaslužuju više od dva.

Clique (2. sezona, 2018)

O ovoj tinejdžerskoj serji već smo pisali, međutim, njena druga sezona potpuno je drugačija zato što su likovi drugačiji. Vezuje ih tek ista glavna junakinja koja se, uprkos neverovatnoj pronicljivosti i inteligenciji, uvek upetlja u neku grupu sumnjivih likova, upetljanijih u još sumnjivije poslove. Njen zadatak je pak da, uz pomoć te neverovatne pronicljivosti i inteligencije, koje se očito vraćaju kad im se najmanje nadamo, raspetlja i razotkrije sve sumnjive likove i njihove poslove. Svi oni su, očekivano, neviđeno bogati, bahati i privilegovani, jer ko će gledati sirotinju još i na ekranu, a „sumnjivi poslovi“ podrazumevaju sve od maltretiranja, ismevanja i tuča do dilovanja, silovanja i ubistava.

Nismo je preporučili ni pre dve godine, dok je imala samo jednu sezonu, ne preporučujemo je ni sad. Nadamo se da treće sezone neće ni biti.

 

Oceni 5