Nakon pada Vlade
Willi 02 S

Photo: William Eggleston

Protivprirodni blud

Uvijek sam bio uvjerenja da svaka opozicija može da laprda što joj padne na pamet dok je u opoziciji. Onog momenta kad postane pozicija ima samo dva izbora: da glumi Bjelorusiju ili da se povinuje pravilima igre onih što ih zovemo međunarodna zajednica. A to znači da nije moguće biti dio pristojnog, demokratskog, uspješnog svijeta i voditi politiku „uz nos“ vodećim zemljama tog svijeta. Nije se zalud pravio onaj bastard od vlade na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić, niti je tkzv. ekspertska vlada išta drugo bila do način da se izbjegnu politički činioci kojima je vrijednosno bliža Bjelorusija nego zapadne zemlje i time dobila naklonost međunarodne zajednice.

Zdravkova „ekspertska vlada“ je otišla u legendu kao najgora vlada u istoriji evropskog parlamentarizma, sa zaostavštinom koja će se teško zacijeliti u dogledno vrijeme. Ona je nastala kao rezultat protivprirodnog bluda, pokušaja da se spoje suprotnosti u nekakvu suvislu politiku i dokazala da svaka neiskrena politika i politika samozavaravanja ne vodi niđe drugo do u ćorsokak. Istorija parlamentarizma ne poznaje nijednu neprincipjelnu koaliciju koja je završila sa uspjehom, ili koja nije dovela zlo na vlast. Poput, recimo, fašizma.

Nažalost, ona nije pala zato što su oni koji su je sačinjavali i podržavali njeno postojanje svjesni njenih poražavajućih rezultata. Ona je pala zato što je zapadnim zemljama postalo jasno da ta vlada nije sposobna da sprovede potrebne reforme kojima bi se crnogorsko društvo dodatno demokratizovalao i još više približilo evropskim standardima i zato što je Crnu Goru vratila najmanje tri decenije unazad svojom velikosrpskom politikom, klerofašizmom, nesekularizmom, sijanjem nacionalne mržnje, partokratijom gorom nego ranije, još većom netransparentnošću, zloupotrebom vlasti i uništavanjem resursa. Deklarativno se nije iskazivala naklonost Rusiji, ali je ona više nego opipljiva kroz biografije ljudi koji su zauzeli funkcije po institucijama. Uostalom,  dobili su vlast zahvaljujući Crkvi i dijelu građana sa izrazito rusofilskim opredjeljenjima.

Elem, više puta sam iskazao rezervu prema ličnosti Dritana Abazovića, njegovom abuzivnom karakteru, oportunizmu, pa donekle i makijavelizmu u kojem se pokušava postići cilj svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Abazovićev odlazak u vode velikosrpskog nacionalizma, sa idejom da pacifikuje srpski nacionalizam i „privoli“ ga da prihvati Crnu Goru kao matičnu državu, potpuno ignorišući prava Crnogoraca i praveći ogromne ustupke koje će se teško anulirati, dovele su ga u poziciju iz koje nema naglog izvlačenja. Kako god, voljno ili nevoljno, buduća manjinska vlada će moći biti efikasna u evropskim integracijama isključivo ako bude podržana od partija koje su dokazano proevropske. DPS apsolutno spada u tu grupu i njegova podrška reformskim procesima će biti od krucijalne važnosti za njihovo sprovođenje, iako Abazović šibicari i šalje nekakve migove DF-u i dosadašnjim partnerima u vlasti.

Prema tome, svi oni koji su se zabrinuli hoće li URA praviti opet nekakve kombinacije u kojima bi se nastavilo sa daljim urušavanjem karaktera crnogorske države i crnogorskog identiteta, treba da poslušaju poruke koje je poslao zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Gabrijel Eskobar, prosrpskim elementima u Crnoj Gori. Dakle, ako ne pomognu sankcije prema onima koji urušavaju , kako on kaže, „uspješnu priču u posljednjih 25 godina“, pomoći će se onim snagama koje će se tome suprostaviti i „izolovati ih u samoj Crnoj Gori“. Teško je vjerovati da Crna Gora može praviti vanjskopolitičke zaokrete, tako da navedene poruke moraju imati za posljedicu diskontinuitet sa dosadšnjom politikom vlade Zdravka Krivokapića.

Prvi test buduće manjinske vlade biće Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije. Ovakav kakav je izašao u javnosti teško da može predstavljati diskontinuitet sa dosadašnjom politikom vlasti, jer on predstavlja svojom sadržinom negaciju pravnog poretka Crne Gore i ulazi u materiju koja se nipošto ne smije uređivati jednim ovakvim aktom. Posebno ne jer je u koliziji sa zakonima Crne Gore, ili se bavi materijom koja je već regulisana pozitivnim crnogorskim zakonodavstvom. Temeljni ugovor treba potpisati sa Crkvom Srbije, ali takav koji će poštovati državnost i teritorijalnost Crne Gore, koji neće u prembuli podmetati kukavičje jaje o kontinuitetu i eparhije čije granice izlaze iz teritorije Crne Gore. Ako Abazović misli da nastavi sa politikom samovolje, nepoštovanja Ustava i zakona Crne Gore i sebi pribavi pravo na uzurpaciju ovlašćenja i vlasti na način kako je to činio Zdravko Krivokapić pričama kako će, ako treba, ići i u zatvor, onda takvu manjinsku vladu treba odmah rušiti. Ne može se na samovolji i bezakonju graditi evropska Crna Gora!

Bilo koja buduća vlast će se sresti sa ozbiljnim problemima i dilemama, prouzrokovanim populističkim i demagoškim potezima dosadašnje vlade. Žalosno je što članovi Ure i dalje ne shvataju, dok i dalje upućuju komplimente sada već eksministrima Spajiću i Milatoviću, da će najveći izazov buduće vlasti biti mission impossible da se odezbjedi dugoročno finansiranje projekta glupavo nazvanog Evropa sad. Da se radi o političkim šanerima govori i njihova retorika nakon pada vlade čiji su dio bili, iznoseći laži i adresirajući budućoj vladi odgovornost za slom te populističke ujdurme, skuvane u Beogradu, ekipom oko Siniše Malog, ministra finansija Srbije.

Od porasta plata u Crnoj Gori na prośečan nivo od 700 eura, najviše koristi će imati Srbija, jer će povećanja tražnja u Crnoj Gori samo rezultirati većim uvozom iz Srbije. Podizanje tražnje helihopterskim novcem jeste prepoznatljiva strategija Malog kojom pokušava podstaći privrednu aktivnost u Srbiji, problem je što se tražnja u Crnoj Gori povećanjem plata podiže sistemski i što, zbog strukture crnogorske privrede, ona neće podići proizvodnju u Crnoj Gori, već jedino uvoz dobara. Na duži rok stvaranje povećanog platnog deficita sa inostranstvom vodi ka novim zaduživanjima. To su alfa i omega ekonomije!

Nije problem ekonomskim šanerima, Milatoviću i Spajiću, da lažima prave od sebe heroje. Nije istina da su zatekli u kasi 50 miliona eura, na dan 4.12.2020. u državnoj kasi je bilo 117 miliona eura. Namjerno se prećutkuje da je od prodaje obveznica u iznosu 750 miliona eura 450 miliona eura otišlo u državnu kasu i budžetsku potrošnju, kada se maše cifrom od 400 miliona koje ostavljaju u budžetu, pokušavajući da to pripišu svojoj vještini i dajući legitimitet projektu Evropa sad. Ako se odbiju 450 miliona iz kredita i 117 miliona koje su zatekli u kasi, oni su, faktički, napravili za vrijeme svoje vladavine minus u kasi od 167 miliona eura.

Nijesu makroekonomske finanansije samo silovanje budžetske ravnoteže, već im je uloga i da obezbjede ekonomsku stabilnost na duži rok i stabilnost cijena. Plate treba da prate porast cijena jer se tako ne narušava stvorena ravnoteža između ponude i tražnje, kao što se za svaki disbalans u budžetu prvo obezbjede sredstva pa se onda povećava budžetska potrošnja, a ne se prvo podiže potrošnja, pa se onda, silom na sramotu, konstruišu prihodi.

Śednica na kojoj je smjenjena vlada takođe pokazuje tu političku i civilizacijsku razliku između različitih konstituenata Parlamenta. Govor Živkovića, čelnika poslaničke grupe DPS-a, mogao bi svojom sadržinom i porukama biti manifest te buduće vlade. Na drugoj strani imamo logoreične spodobe kojima je jedini politički kredo satanizovati i satrti političkog protivnika. I to dovoljno pokazuje koliki su čiji potencijali, te ne treba gubiti vrijeme na unaprijed izgubljene forme i buduću vladu formirati od istinskih privrženika evroatlanskim integracijama i demokratskoj, nezavisnoj, suverenoj i zapadno orjentisanoj zemlji, kako to definisa Eskobar. I ne zaboravite da je govorio o „uspješnoj priči u posljednjih 25 godina“, a to se ne postiže sa epitetima kakve im pripisuju URA, Demokrate i DF!

Činjenica je da dobar dio populacije Crne Gore ima problem da prihvati da je Crna Gora siromašna zemlja, da umišlja da je moguće preko noći postići standard kakav postoji u zapadnim zemljama, umjesto da se upoređuje sa sebi sličnim zemljama iz okruženja. Nije teško prihvatiti činjenicu da je standard u većini zemalja Balkana nizak i da građani zaslužuju više, ali, nažalost, u ekonomiji ne postoji perpetuum mobile.

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5