„Flašaroši“ otvaraju festival
Flašaroši

Photo: Kadar iz filma

Prva smotra dokumentarnog filma „DokZima“

U okviru Smotre biće prikazani filmovi Flašaroši, autora Nemanje Vojinovića (6. i 7. decembra), Prizvan i pozvan Luke Papića i Srđe Vuča (13. i 14. decembra), Srećna nova, Jivu u režiji Mladena Kovačevića (20. i 21. decembra) i Telenovela: Sivo u koloru Filipa Martinovića (27. i 28. decembra).

U sredu, 6. decembra u DKC-u u 20 časova, a potom u četvrtak, 7. decembra u 19 časova u KCNS biće prikazan film Flašaroši autora Nemanje Vojinovića. Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, kao i nagradu za najbolji film u regionalnoj selekciji festivala Slobodna zona.

Flašaroši su dokumentarna vestern drama o fascinantnom svetu sakupljača plastičnih flaša u Vinči i donkihotovskoj borbi Janike, bivšeg boksera, da održi svoju grupu flašaroša na jednoj od najvećih nesanitarnih deponija na svetu.

U želji da osveži, podseti i angažuje publiku, kroz domaće dokumentarne filmove i razgovore sa autorima, DokZima predstavlja platformu za promociju neretko skrivenog sveta domaćeg dokumentarnog filma bioskopskoj publici. Smotra bi trebalo da funkcioniše kao dodatna spona između filma i distributera koja će uz pomoć projekcija u dva grada pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop.

Ova ostvarenja su prikazana na važnim svetskim festivalima i postigli ogromne uspehe. Pored domaćih festivala poput BELDOCS-a, Festivala Slobodna zona, bioskopska distribucija je svedena na minimum.

DokZima se realizuje u produkciji filmske kuće Set Sail Filma, u saradnji sa udruženjem dokumentarista Doksrbija, a uz podrsku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Oceni 5