Mj Rodriguez: Pose
Rodriguez 01 S

Photo: Twitter

Prva transrodna glumica koja je dobila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu

Michaela Antonia Jaé Rodriguez,  ili Mj Rodriguez, prva je transrodna glumica i pevačica koja je na 79. dodeli Zlatnih globusa u istoriji ove nagrade dobila priznanje za najbolju žensku ulogu – u TV seriji „Pose“ u kojoj tumači ulogu Blanke.

Blanka je transrodna žena koja pomaže drugim transrodnim osobama da ostvare svoje snove. Ona je za sve njih majka koju obožavaju, a sama pokušava da se pronađe sreću i ljubav svog života, u doba kad Amerikom hara epidemija HIV virusa. Iako se po brojnim novinama govori o tome, kao recimo u jučerašnjem madridskom „Mundu“, da je dodela Zlatnih globusa od kad svetom vladaju striming platforme izgubila svaki smisao, konkurencija u kojoj je Rodrigesova dobila nagradu veoma je ozbiljna.

Pored nje su se u konkurenciji našle Uzo Aduba za ulogu u seriji „Tretman“, Jennifer Aniston za ulogu u seriji „Jutarnji šou“, Christine Baranski za ulogu u ostvarenju „Dobra borba“ i Elisabeth Moss za ulogu u čuvenoj „Sluškinjinoj priči“.

Rodriguez je oduševljenje priznanjem podelila na svom instagram nalogu, na kome je zapisala ovo: „Bože moj, Bože moj. Za rođendan si mi poslao sjajan poklon. Moja pobeda otvara vrata mnogim mladim talentima. Videće da je ono što hoće da ostvare sasvim moguće. Videće da je jedna latino klinka crne puti iz Njujorka u Nju Džersiju sanjala i ostvarila svoj san. Pomogla je ljudima da promene mišljenje i to radila s mnogo ljubavi. Ljubav pobeđuje. Ova nagrada je za moje LGBTQAI klince. Hoću svima da kažem da smo tu. Vrata ka putu do zvezda su otvorena.“

MJ Rodriguez je rođena 7. januara 1991. godine. Otac joj je Portorikanac, a majka Afroamerikanka. Počela je da glumi s 11 godina kad ju je majka upisala u Centar za scenske umetnosti u Nju Džersiju, a tranziciju je započela s 14. godina.

Kako sama kaže, put je bio mukotrpan, ali se isplatio. Kad je objavila kraj svoje tranzicije, tu vest su mnogi pozorišni i televizijski producenti dočekali sa oduševljenjem, pa su je često angažovali u produkcijama mjuzikla na Brodveju i nekoliko epizodnih uloga gde je tumačila likove transrodnih osoba.

Zapažena uloga u pozorištu je bila ona u u predstavi „Rent“ iz 2011. godine, za koju je dobila nagradu Klajv Barns, koja se dodeljuje mladim glumcima i plesačima.

Nastupila je u četiri filma i pet televizijskih serija. Dodela Zlatnog globusa ovoj mladoj glumici svakako će doprineti boljem prihvatanju drugih i drugačijih, a javnosti se šalje jasna poruka da svi imaju pravo na jednake šanse. Rodriguez je svoju umela da iskoristi.

*Prenosimo s portala transserbia.org

Oceni 5