Pandemija i budućnost živih nastupa
Koncert na distanci 1

Photo: peeblesshirenews.com

Prvi koncert pred distanciranom publikom

U Njukaslu nastupio je mladi engleski muzičar Sam Fender pred oko 2.500 ljudi raspoređenih na 500 zasebnih platformi, odnosno bokseva, od kojih svaka može da primi najviše petoro ljudi. Posetioci su na platformama mogli da budu bez maske, te izaberu da li će sedeti ili stajati. Okupljanje između platformi tokom koncerta nije bilo dozvoljeno, a organizatori su apelovali na to da se nigde ne stvaraju gužve. Tako je publika bila u mogućnosti da naruči hranu i piće i na taj način izbegne čekanje u redu koje je za festivale ove vrste uobičajeno.

Čini se da se ljudima dopada ideja da u koncertima uživaju u krugu svojih prijatelja, a par metara udaljeni od drugih, tako da su reakcije uglavnom pozitivne. Ne znamo da li bi ovakav poduhvat u Srbiji uspeo bez kršenja pravila, pošto distanciranje još nismo savladali, ali ideja svakako deluje primamljivo. Nadamo se da će se sprovesti u delo tek kada svest i volja budu na zavidnom nivou, možda 2022.

U međuvremenu, nakon Sama Fendera, u Njukaslu će tokom avgusta i septembra pod istim uslovima nastupiti i Supergrass, The Libertines, Two Door Cinema Club, Tom Grennan, The Bootleg Beatles...

Oceni 5