Zapišavanje teritorije
Molebani Crna Gora

Photo: www.cdm.me

Prvi molebanski ustanak

Čim neko povisi glas, svejedno da li u ime neba, javnosti, ili pod kakvim drugim izgovorom – bježite od takvoga, on vam ne oprašta što živite s ove strane njegovih istina i njegovih žestina; htio bi da podjelite njegovu histeriju , njegovo dobro; hoće da vam ih nametne , da vas unakazi...” (E. Sioran)

U četvrtak, 30. Januara, u Beranama, ispred manastira Đurđevi stupovi, horski se pjevalo:

„.. Od Kruševca, Prizrena, Cetinja,

Dubrovnika, Knina, Nevesinja,

sa Avale, Lovćena i Šare,

kliče srpstvo, ustani Lazare…“

Nedelju, dvije prije ovog pojanja „vjernika“, u Nikšiću, za vrijeme litije, jedan momak je sa neke terase vitlao crnogorskom zastavom, uz povike „Crna Gora, Crna Gora…“. Litija je to mahanje državnom zastavom Crne Gore propratila zvižducima, uzvicima negodovanja i horskim „ustaše, ustaše, …“.

I jedno i drugo, kao i mnogo toga još, je prećutano i preskočeno u medijima u Srbiji, čak i na onoj jedinoj televiziji koja se smatra slobodnom. Vrlo se pazi da se svaki put prikažu scene iz najmasovnijih litija i molebana, bez obzira na dan i pośećenost tog dana. Brižljivo se zaobilazi sve ono što neko slučajno može protumačiti kao nacionalizam i političke poruke. Takođe je prosto nevjerovatno na koji način se relativizuje prefarbavanje zidova, ulica, pješačkih prelaza, spomenika iz NOB-a, štala, ovaca, … u trobojku, zloupotreba đece od devet godina, predstavljajući to kao „crtanje tradicionalne zastave Crne Gore“. Pardon, sve dok neko ne urinira uz zid na kojem se nalazi trobojka. Tada je to „srpska trobojka“? Čak ne smeta što pješaci gaze preko pješačkih prelaza obojenih u tri boje! Zar je stvarno potrebna velika pamet pa shvatiti koja je poruka tog malanja? I zar je preteško saznati da aktuelna državna zastava Crne Gore upravo odražava tradicionalnu zastavu i Crne Gore i Crnogoraca.

Vrlo „objektivno“ od ministra spoljnih poslova Srbije se oni koji neće da učestvuju u hajci protiv Crne Gore proglašavaju „ANB i Đukanovićevom agenturom“. Čija je onda agentura veliki broj medija, televizija, javnih ličnosti, sveštenih lica, … po Crnoj Gori koji se otvoreno suprostavljaju više od dvije decenije nezavisnosti Crne Gore i svemu crnogorskom u njoj? Čija su agentura oni koji su 2016. organizovali i učestvovali u pripremanju državnog puča? Na jednoj strani se prozivaju kao agentura ljudi koji iznose svoje mišljenje i koji se ponašaju kao civilizovani građani Srbije, poštujući njenu državnost, simbole i zakone, dok se na drugoj strani podržavaju ekstremisti, koji otvoreno nasrću na državu i državni poredak. Što bi mediji i političari po Srbiji pisali i govorili da neko iz vrha vlast Crne Gore kaže da onima koji podržavaju otpor Zakonu o slobodi vjeroispovjesti treba preispitati državljanstvo? To je jezik nacionalsocijalizma, a ne socijalista.

Spomenik palim borcima NOB-a u ZetiUmjesto uravnoteženog pristupa, javni servis Srbije, u emisiji Oko magazin, pravi propagandnu emisiju o mitropolitu CPC, Mihailu, kako bi objasnili svojoj publici o kakvom zlu se radi. Neki biograf pokojnog srpskog patrijarha Pavla, kao da je biograf mitropolita Mihaila, iznese svašta o njegovom životu, bez prava na odgovor, pa reče još da su Vladiku CPC u Rimu zvali „padre Mikele“. Valjda da sugeriše time nešto.

Ni u Ustavu, ni u zakonima Crne Gore ne piše da Vaseljenska patrijaršija određuje ko će se registrovati kao crkva, te je za državu Crnu Goru, shodno međunarodnim poveljama i praksi, CPC jednako legalna i legitimna kao i eparhije SPC u Crnoj Gori. Vjernici CPC, istraživanja govore da ih ima od 24 – 17 odsto po potonjem istraživanju, sve svoje obrede pretežno vrše po poljanama, parkovima, … Među tih 17 odsto nalaze se sve potomci onih koji su gradili crkve po Crnoj Gori dok je u njoj CPC bila jedina crkva. Niko da digne glas protiv  takve nevjerovatne diskriminacije prema jednoj vjerskoj organizaciji i njenim vjernicima? I sad se optužuje država Crna Gora da vrši diskriminaciju prema SPC, njenim vjernicima i srpskom narodu? Da li će nestati SPC u Crnoj Gori zbog Zakona? Čak i da joj se oduzmu sve crkve sagrađene prije 1918, što proizvodi srpska propaganda, MCP je sagradila po Crnoj Gori preko 700 crkava i manastira, tako da joj sigurno neće nedostajati bogomolja. Da li će vjernici SPC imati đe da zadovoljavaju svoje vjerske potrebe? To je već odgovoreno. Da li će srpski narod u Crnoj Gori imati svoju crkvu i moći zadovoljavati svoje vjerske potrebe? Izlišno je odgovarati. U čemu su onda uskraćena prava srpskog naroda i koje im se pravo to krši? Samo naivni ili bezobrazni nijesu svjesni da se tu radi o zapišavanju teritorija!

Ako je nekome nešto uskraćeno to su Crnogorci, jer u pravoslavlju svi narodi imaju svoju crkvu, čak i kad je pravoslavlje kod njih manjinska religija. Poput Poljaka, Estonaca, Čeha, Albanaca, … Što reče pokojni Mirko Đorđević, sociolog religije, „logika pravoslavnih crkava je – na čitavom istoku – i nepisano pravilo: svoja nezavisna država i svoja nezavisna autokefalna crkva“. Upravo zato Crkvene zapovjesti, pod tačkom 5. kažu: „Moliti se Bogu za one koji su na vlasti“. Nema logike da se crkva iz druge države moli za vlast u nekoj državi! Ona će se uvijek biti eksponent politike te druge države.

Slaviti ulične procesije koje predvode sveštenici SPC po mnogim gradovima Crne Gore kao veličanstveni događaj, „živu crkvu“ i ostale neumjerenosti, pokazuje da smo previše daleko od od evropskih, civilizacijskih vrijednosti. Umjesto da slavimo progres, nauku, obrazovanje, uspjehe na međunarodnim kompeticijama, mi se ponosimo srednjovjekovnim društvenim obrascima. Oprostite, ali ono što se događa po Crnoj Gori ni po čemu se ne razlikuje, što reče jedna poznati crnogorski pisac, od islamskih revolucija na Bliskom Istoku. Suština je ista, da crkva postane dominantni subjekt u državi, a njeni predvodnici najveći autoriteti.

Po meni, blasfemično izgleda kad doktori nauka, profesori, obrazovani ljudi, doživljavaju neobrazovane ili poluobrazovane osobe, često bjegunce od prošlosti, kao duhovne vođe, samo zato što na sebi imaju mantiju. Kao da ta mantije daje osobine koje ima Klark Kent kada obuče odjeću Supermena, pa sa mantijom postaju sve sami genijalci. Sve ovo pokazuje koliko je potreban Crnoj Gori Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji će crkve vratiti svom osnovnom pozivu, sekularizovati društvo i odrediti položaj vjerskih zajednica. Gotovo sam stoprocentno siguran da što je crkva bogatija, to je manje božja crkva i da bi sam Isus Hrist razlupao macolom sve one prodavnice, tezge po Ostrogu, kao što je to uradio pred hramom u Jerusalimu.

Ovo što se događa po Crnoj Gori samo je nastavak događanja iz septembra 2015, s tom razlikom da u protestima sada učestvuju i pristalice Demokrata i drugih opozicionih partija, a ne pretežno DF-a, kao i jedan broj vjernika kojima se ispiraju mozgovi da će ostati bez „jedine kanonske crkve“, te da će jedino moći ići kod „raspopa Miraša“, što im može donijeti bad luck i božji gnjev.

U beogradskom Danasu je izašao tekst koji iznosi podatke o broju Srba u Crnoj Gori od 1948. do danas. Najveći broj komentara na portalu je izražavao ogorčenost što Danas ustupa prostor „Milovim plaćenicima“. Mnogi su zaprijetili da će prestati da čitaju Danas. Danas važi kao najgrađanskiji list u Srbiji, pa se ravnajte prema tome kad razmišljate da je kompromis sa ludilom moguć. Btw, svi u Srbiji, uključujući i neke ozbiljne novinare, preuzeli su tumačenje riječi koje je Đukanović izgovorio u Tivtu od onih koji na naslovnim stranama prenose svjedočenje otmičara jedne đevojčice o tome što joj je radio. Alal vam vjera! Svakome sa koeficijantom inteligencije većim od broja cipela je jasno da se to odnosilo na velikosrpski projekat.

Petar I Petrović je, u pjesmi Pogibija vezira Mahmut-paše na selo Kruse (1796), kroz usta Mahmut paše napisao: „Dokle imam u ćesi novaca, A u Crnu Goru trgovaca, Kojizi su lakomi na blago, Učiniću što je meni drago, Oni ce mi prodat Crnogorce!“ Da u tome ima mnogo istine govori mitarenje mnogih crnogorskih političara i medija, koji su od procrnogorskih i independističkih stavova došli na Garašaninove ideje. Da je mnogo trgovaca u Crnoj Gori više je nego jasno, a i para ne fali. Samo da nam još ne drže predavanja o moralu. Da ih zamolimo!

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5