Edvard Majbridž, The Kiss
Kiss 01 S

Photo: Eadweard Muybridge

Prvi snimljeni poljubac

Majbridž je odgovoran i za prvi ikada snimljeni poljubac. Zbog društvenih normi tog vremena, poljubac nije mogao da se dogodi između muškarca i žene, a tome je dodatno doprinelo i to što je Edvard Majbridž želeo da njegovi modeli budu goli.

"Iako su Viktorijanci imali izuzetno sužene seksualne slobode, prema modernim standardima, a mušku homoseksualnost smatrali ozbiljnom pretnjom društvu, verovali su da žene imaju malo ili nimalo seksualnog naboja", piše u Mejbridž Online arhivi. "The Kiss" (Poljubac), kao i većina drugih fotografija i snimaka iz pomenute arhive, snimljen je između 1872. i 1885. odnosno mnogo pre izuma filmske kamere (napravljen je uz pomoć niza fotoaparata). Sedamdesetih godina XIX veka detalji kretanja objekata bili su potpuno nepoznati. Upravo zato je ovaj fotograf iz Kingstona smatrao da modeli treba da budu nagi, kako bi gledaoci mogli jasno da vide kako se tela kreću u seriji fotografija.

I sama Majbridžova biografija je neobična, skoro kao i njegovi pokretni radovi. U dvadesetoj godini života, 1850. godine, bio je nezadovoljan bivstvovanjem u malom mestu u Engleskoj, te je rešio je da se odseli u Sjedinjene Američke Države. Najbolje radove napravio je 1872, kada ga je Liland Stenford, kasnije osnivač Univerziteta Stenford, angažovao da fotografiše njegove konje.

 

Oceni 5