XXZ magazin preporučuje
The Fabelmans

Photo: Merie Weismiller Wallace/Universal Pictures and Amblin Entertainment

Prvi udari inspiracije

Film

The Fabelmans (2022)

The Fabelmans je jedan od onih filmova koji gledaoca zgrabi i drži ga sve do poslednje sekunde. Nostalgična priča, prepuna pastelnih boja, podseća na to kako izgledaju prvi udari inspiracije, koje samo oni najsrećniji sačuvaju i kasnije, kad odrastu. Mladi zaljubljenik u film zahvaljujući roditeljima prati svoj san, čak i kad navale traume.

Film vrvi od uspomena, onih stvarnih, ali i onih koje pamtimo baš iz filmova. Spielberg odaje počast roditeljima, ali tako da na kraju nisu krivi – njihova ljudskost je sačuvana do detalja, pa nam prenosi poruku da su i staratelji tek ljudska bića koja se i sama nose s ambisima života. Svako ima neku manu, neke su kobne, druge simpatične, a roditeljski nedostaci mogu nepovratno da unište živote onih koji tek počinju da žive. Umetnost je tu da stvari ublaži, tako da ih se sećamo s toplinom i nadom da nije sve izgubljeno.

Priča je jednostavna – porodica živi kako (naizgled) srećne porodice to obično rade, kampuje s velikim veseljem. Sve se vrti oko odrastanja koje na momente izgleda idilično, ali nikad nije do kraja. Život može da se savlada kad se pobede traume, ali tako da se dobro zapamte, obrade i na kraju možda stave u neku priču ili film.

Alcarras (2022)

Sve nam je to jako dobro poznato – dolazi investitor, potrebna mu je zemlja, otkupljuje je od lokalnog stanovništva, ukrupnjava se parcela, kao i njegov kapital. Ispričati takvu priču bez povišenih emocija, patetike, opštih mesta i romantizacije prošlosti i više je nego podvig. Opet, katalonski film Alcarras nije lišen osećanja, nostalgije i tuge, ali je u tome toliko iskren i neposredan da nikakva izveštačenost nije došla u obzir.

Pratimo porodicu koja obitava na svom seoskom imanju i uzgaja breskve od čije se prodaje i izdržava. Investitor je bacio oko na njihovu plantažu, a još je zanimljivije što je reč o solarnim panelima – ekološki i energetski prihvatljivim i poželjnim. Nije, dakle, u pitanju nikakva fabrika, neki veći zagađivač i eksploatator, pa je time i dilema veća – prodati zemlju i koliko-toliko se finansijski obezbediti ili ostati na svome uproks tome što se od uzgoja i prodaje voća svakako teško živi. U priču se upliće i jedno zaostalo imovinsko pitanje, a kasnije i problem ostalih resursa poput čiste pijaće vode i kvalitetnog zemljišta koji sigurno neće ostati netaknuti nakon dolaska investitora, pa makar i sa solarnim panelima.

Više od svega, Alcarras je priča o porodici, detinjstvu, uspomenama i prolaznosti. Da li zaista posedujemo išta, pa i sopstveno vreme i život? Šta nam ostaje nakon naizgled bezbrižnog odrastanja i suočavanja sa svetom? Svaki član porodice prolazi kroz sopstvenu transformaciju svojstvenu svom životnom dobu i nijedna nije laka. U svakoj se trpi neki gubitak – slobode, naivnosti, nevinosti, snova, ideala, mladosti, života samog... A svi zajedno podnose gubitak sopstvenog parčeta zemlje i budućnosti. Rešenja kao da nema, a pitanja bez odgovora sa samo nižu.

Berdreymi – Beautiful Beings (2022)

Mnogo je onih koji su proteklih stoleća došli do istog zaključka – čovek nije vuk samotnjak. Biće bez dodira propada, bez razgovora gubi sponu sa svetom iz kojeg je poteklo. Čak se i one životinje koje nisu sklone zajedništvu s vremena na vreme dodiruju s drugima, makar tokom sezone parenja. Ali kad je sve što se o životu zna nasilno, grubost zauzima toliko prostora da se čini da je nežnost nešto strano, neprirodno, rezervisano za one koji se doživljavaju kao drugi.

Junaci filma Berdreymi – Beautiful Beings hodaju po tankoj žici. Ta nit je poput kičme koja ih drži na okupu, sve dok ne odu toliko daleko da više ne mogu da pronađu put natrag. Priča s Islanda je dakle napeta, ali opet nežna – posle svake tuče dodir se pomalja između prstiju koji se zapliću u prijateljske vlasi. Toliko smo puta ponovili da odrastanje nije lako – opasnosti su na svakom koraku, pa ni naklonost nije bezazlena, posebno ako se pogrešno protumači.

Više čitajte ovde.

Serije

Stonehouse (mini-serija, 2023)

Da samo scenaristi stoje iza premise ove serije, rekli bismo im da je ideja neuverljiva, da tako nešto nikad niko ne bi uradio. Međutim, iza premise ove serije stoje istiniti događaji i činjenice, uz natruhe fikcije i slobodne, te kreativne interpretacije likova.

Naime, John Stonehouse bio je ministar u britanskoj vladi, član parlamenta i, sve u svemu, prominentan političar koji je rešio da lažira sopstvenu smrt. Od brojnih potencijalnih razloga za to serija nudi dva vrlo jasna, no jedan od njih nikada nije zvanično potvrđen. Stonehouse ga je negirao do smrti (koja, da bizarnost bude veća, nije usledila mnogo kasnije od one lažirane).

Dok neki tvrde da je Stonehouse bio vešt manipulant kojeg su uhvatili u prestupu, drugi su ubeđeni da je svakako bio nesposoban i pitaju se kako je uopšte uspeo u politici. Sjajni Matthew Macfadyen igra ga baš onako kako treba, kao da je živeo na Balkanu – spaja naivnost i glupost sa pokvarenošću, pohlepom i samoživošću. Lakoća njegove, kao i igre svih ostalih glumaca, te duhovit scenario i, sve u svemu, žovijalni pristup materijalu, stvaraju jedinstvenu komediju koja se prati s uživanjem i blagom nevericom. Ona nastupa svaki put kada se setimo da su posredi istiniti događaji, no mi s Balkana navikli smo i na mnogo luđe životne drame. Zato neverica i jeste blaga, a serija je svakako odlična.

Rick and Morty (šesta sezona, 2022)

Rick i Morty su konačno ponovo sa nama, nakongodinu dana pauze. Nestrpljivi su već mogli da pogledaju sve epizode i da posvedoče promenama koje su od surovih junaka bez moralnih granica napravile nacrtane pojedince koji žive dalje, uz preokrete od kojih se vrti u glavi.

Već je prva epizoda, naslovljena Solaricks, umetničko delo, ali i filozofija o smislu obračuna sa samim sobom. Nastavlja se na poslednju scenu iz prošle sezone, a odmah je jasno da je posle pet sezona vreme da junaci izrastu u trodimenzionalne likove koji ulaze u sebe baš kao u paralelne dimenzije.

A League of Their Own (prva sezona, 2022)

Komedija u duhu klasičnih filmova o bejzbolu je i velika ljubavna priča, serija o ženama koje su volele sport i – žene.

Svaka je junakinja lepo izgrađena, pa je zbog toga ceo tim uverljiv i dopadljiv. Topla retro priča postaje strašna svaki put kad se pređe granica dozvoljene ljubavi, a scene policijskih racija i tajnih gej klubova su od neprocenjive istorijske važnosti. Čak i ako se pravila igre uopšte ne razumeju priča radi, jer su ljudske veze iznad onoga što se dešava na utakmicama. Sjajan primer kako se pravi rimejk koji donosi potpuno nove ideje. Odlična serija.

Knjige

Sali Runi „Normalni ljudi“

Stvaralaštvo i stil pisanja Sali Runi ili volite ili prezirete, pa ako ste u prvoj grupi, slobodno se prepustite čitanju i svetu Normalnih ljudi, odnosno mladih glavnih likova. Ljubavni par koji se iznova rastaje i miri prevashodno gradi prijateljski odnos, onaj u kojem jedino mogu da budu svoji, potpuno iskreni i autentični. Ipak, kako ne žive u vakuumu, za sreću i uspešnu, trajnu vezu potrebno je mnogo više, a kroz odnos para prelamaju se najpre klasna, a potom i mnoga druga važna društvena pitanja. Roman je stoga intiman, fokusiran na emocije i emocionalne doživljaje, ali je i u razgovoru sa vremenskim i socijalnim kontekstom, kao i ostala dela Sali Runi.

Meša Selimović „Derviš i smrt“

Selimoviću se vraćamo stalno, pa je kao peto godišnje doba.

„A možda bi mene požalio posebno, možda bi me izdvojio iz tog opšteg jada, i prihvatio me kao posljednji čovjek posljednjeg čovjeka.

Da mu kažem: sam sam, hafiz-Muhamede, sam i tužan, pruži mi ruku i samo za čas budi mi prijatelj, otac, sin, drag čovjek čija me blizina raduje, pusti me da zaplačem na tvojim usahlim prsima, zaplači i ti, zbog mene, ne zbog svih ljudi, zadrži mi svoj vlažni dlan na tjemenu, kratko će trajati, a potrebno mi je; kratko, jer evo već prvi pijetlovipjevaju“. (odlomak)

Muzika

Miley Cyrus – Flowers

Novi singl Miley Cyrus koji najavljuje album pod nazivom Endless Summer Vacation je za kratko vreme postao hit svuda, pa i u Srbiji, što se ne dešava često. Nakon sjajnog rock albuma Plastic Hearts, Miley se okrenula discu, baš kao i Dua Lipa i Beyonce, što samo potvrđuje da je retro u modi, a i da vodi diretno na vrh top-lista.

Podcast

XXZ podcast – Luković, vaš psycho guru

Došao je trenutak za još malo samopromocije u rođenom magazinu. Poslednja epizoda našeg podcasta koja nosi naziv Luković, vaš psycho guru preti da postane najslušanija, a Lukoviću se smeši karijera motivacionog govornika, makar u XXZ podcastu.

Ukoliko još niste imali prilike da poslušate tu epizodu, prilika je ovde.

Nostalgija

Bellissima (1951)

Reditelj LuchinoVisconti je svet za sebe, ceo univerzum. Ostavio nam je mnogo, recimo film u kojem jedan drugi, izmišljeni reditelj, traži devojčicu-glumicu za svoj novi film. Maddelena je tu sa svojom ćerkom, a spremna je da žrtvuje sve kako bi ova postala filmska zvezda. Žrtva nije mala.

Dokumentarni film

Mr. India (2009)

K. Pradipkumar – bodibilder koji živi s HIV-om je savladao ceo svet, što nije lako ni s gomilom mišića.

Kratki film

The Booth (2018)

Usred tržnog centra, u kabini za pretres, se odvija zabranjena romansa, ljubav koja je navikla na tišinu.

Horor

Deadstream (2022)

U početku izgleda blesavo, valjda zato što je horor-komedija. Ako volite priče o influenserima koji jure duhove, ova je odlična, iako nije strašna. Vrlo lepo složeno, zabavno i inteligentno.

Video igre

Epic Games akcija: Nove igre na poklon

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta dobijamo čak dva naslova – First ClassTrouble i Gamedec – Definitive Edition. Zainteresovani će moći besplatno da ih preuzmu sve do 19. januara, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

First ClassTrouble je igra u kojoj igrači igraju jedni s drugima, ali i jedni protiv drugih, a da bi se izborili s katastrofom u kojoj su se zatekli. Cilj je da se „ubije“ smrtonosni Ai koji je i doveo do propasti. Neki od igrača su uljezi, roboti-ubice koji glume ljude. Opasni kompjuter se nalazi na luksuznom kosmičkom brodu, pa je to krajnji cilj ka kojem jure i ljudi i roboti, potpuno nesvesni ko je ko.

Gamedec – Definitive Edition je cyberpunk RPG za jednog igrača koji dobija ulogu detektiva koji slučajeve rešava u virtuelnim svetovima, a informacije prikuplja od onih koje tamo sretne. Tako tok i ishod igre zavisi od izbora svedoka, ali i osumnjičenih – junak je skup svojih odluka.

Ljubitelji akcije i svemira, ali i oni koji sanjaju da postanu detektivi, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra potpuno besplatna – First ClassTrouble inače košta oko 15 evra, a Gamedec – Definitive Edition oko 30 evra.

Nešto između

Night Sky (prva sezona, 2022)

Prva epizoda serije Night Sky je ličila na uvod u novu omiljenu seriju onih koji vole SF drame. To se do kraja menja, jer je poslednja epizoda teška za gledanje. Daćemo im šansu i u sledećoj sezoni, zbog SissySpacek i J.K. Simmonsa, ali i zbog onoga što su pronašli na kraju. Nadamo se da će se kreatori sabrati i pregrupisati, dobro naspavati.

*Kontrapreporuke

The Menu (2022)

The Menu nije pametan koliko su autori hteli da bude. Uglavnom pretenciozan, uopšte nije zabavan. A čizburger na kraju nije ništa više od masnog zalogaja.

Copenhagen Cowboy (prva sezona, 2023)

Vizuelno besprekoran, Copenhagen Cowboy je na kraju samo lepa slika. Junaci i junakinje su toliko šuplji, da su svinje kompletniji ljudi od njih.

 

Oceni 5