Film koji bi trebao biti zakopan duboko u bespućima streaminga
Flmm1

Photo: IMDb

"Prvo Kristovo iskušenje" čista je katastrofa

Brazilski komičarski kolektiv Porta dos Fondos (Stražnja vrata) snimio je okraći film koji prikazuje Isusa kao gej mladića koji u pustinji traži sama sebe. Skupina je i inače poznata po političkoj i vjerskoj satiri – od pretvaranja svetih krava u hamburgere do prethodnog uratka "The Last Hangover" u kojem je posljednja večera prikazana kao razuzdani tulum s grdnim mamurlukom dan kasnije.

Najstravičnije je prikazana sama Isusova homoseksualnost

Ako vam to zvuči kao potpuni klišej i bilo koji trećerazredni holivudski film za gledanje kad je daljinski upravljač pokvaren, potpuno ste u pravu. "Prvo Kristovo iskušenje" također je film koji bi trebao biti provokativna satira, a zapravo je bolno dug i užasno loš skeč koji kao da su snimila dvojica adolescenata koji misle da su nevjerojatno duhoviti.

Od prve je minute jasno da je film potpuna katastrofa – otvara se prizorom tri kralja koji tumaraju prema Isusovoj rođendanskoj zabavi lamentirajući kako će sigurno biti dosadna i rugajući se jednom od njih što mu se nije sjetio donijeti ništa osim putem ubranog cvijeća.

Nastavlja se zasljepljujuće klišejiziranim i nimalo duhovitim prikazima ljubomornog Josipa koji je iskompleksiran što nije Isusov pravi otac, seksualno napasnog Boga koji konstantno zavodi Mariju, bludnice koja se svima nudi.

Ipak, najstravičnije je prikazana sama Isusova homoseksualnost. Isus se iz pustinje, nakon 40 dana introspekcije, vraća s dečkom, Orlandom, hodajućim stereotipom homoseksualca s umjetnim tenom, plavom perikom i prenaglašenim gestama. Ukratko, pustinja u kojoj se Isus pokušao pronaći zapravo je gej resort nastanjen anakronim homoseksualcima.

Sâm Isus pokušava shvatiti želi li napokon poslušati sebe i slijediti karijeru žonglera ili će prihvatiti poziv i postati Spasitelj. Na kraju, nakon gotovo blasfemičnog sna s uvredljivo simplificiranim prikazom drugih religija, ipak odlučuje prihvatiti poziv, uz uvjet da sam odabere 12 svojih učenika.

U valjda samo snimateljskoj ekipi smiješnom gegu, Bog mu odgovara da ne moraju svi biti muškarci, na što Isus spremno uzvraća da već ima 12 apostola na umu.

Naravno, namjera i tajming sasvim su jasni – netom prije Božića "Prvo Kristovo iskušenje" izlazi na Netflixu koji ovim dokazuje da nema ni najmanje standarde, već bi otkupio i 46 minuta smetnji, samo da natrpa platformu sa što više različitog sadržaja.

Koliko god Crkva bila vrijedna prezira i pokude, ovakve prvoloptaške kritike nikako ne pomažu sistemskoj osudi njezinih zločina, već samo djetinjem prepucavanju koje, ironično, jedino pogoduje ovom filmu – malo provokacije koja ne služi stvarnom kritiziranju, nego samo podbadanju neistomišljenika koji požure kreirati peticiju, što na kraju samo nezasluženo podiže gledanost filma koji bi trebao biti zakopan duboko u bespućima streaminga.

Film je uspio uvrijediti čak dva milijuna gledatelja koji su napali Netflix, no svojom banalnošću lakše može nekog obratiti na kršćanstvo negoli ga natjerati da posumnja u vjeru. Dok nekoliko dana prije Božića "The L Word", na konkurentskom i daleko rafiniranijem HBO-u, izbacuje epizodu u kojoj problematizira mogućnost pomirenja lezbijskog i katoličkog identiteta, "Prvo Kristovo iskušenje" na najdjetinjastiji se mogući način izruguje kršćanima, a putem uspijeva uvrijediti i sve ostale skupine.

Ukratko, i kratkih 46 minuta daleko je predugo za ovaj izgovor za film koji pretendira na to da bude progresivan, a prikazuje queer identitete kao da nikad nije vidio nijednu gej osobu.

*Prenosimo s prijateljskog portala Crol

Oceni 5