In memoriam: Richard Green
Green1

Photo: wgbh.org

Psihijatar koji je stao u odbranu homoseksualnosti

Richard Green, jedan od prvih LGBTIQ saveznika i prvi psihijatar koji je ustao protiv odredbe po kojoj se homoseksualnost svrstavala u mentalne bolesti, preminuo je u 82. godini.

Sredinom 1972. godine, na samom početku karijere, Green je objavio članak u The International Journal of Psychiatry, u kojem je istakao nedostatke teorija po kojima se homoseksualnost smatrala poremećajem, a pripadnici LGBTIQ populacije inferiornima. Samo godinu dana kasnije Američko udruženje psihijatara je homoseksualnost uklonilo sa liste mentalnih poremećaja. U to vreme se verovalo da su svi oni koji brane prava homoseksualaca i sami potajno homoseksualni, ili imaju neka nerazrešena seksualna pitanja, pa se i Green našao na meti homofoba, iako je bio heteroseksualan. Tako je svoju reputaciju stavio u službu borbe za prava pripadnika LGBTIQ manjine, što je u to vreme bilo prilično hrabro, budući da je mogao da ostane bez licence.

Green je svoju borbu započeo 10 godina pre pomenutog članka, a kada je 1962. svedočio u korist muškarca iz Nikaragve, kojem je pretila deportacija iz Sjedinjenih Američkih Država, a zbog toga što se javno deklarisao kao gej muškarac. Zahvaljujući svedočenju muškarac je dobio dozvolu da ostane u zemlji, a Green je kasnije svedočio i u korist *trans žene koja se borila da ostane na poziciji pilota, te *transrodnog roditelja koji se borio za pravo da posećuje svoju decu, koje mu je uskraćeno nakon što se autovao.

Nakon toga je Green završio i pravni fakultet, te i tu veštinu stavio u službu borbe za prava LGBTIQ osoba, pa je 1990. godine učestvovao u odbrani gej vođa izviđača koji su zbog homoseksualnosti skinuti sa tih pozicija. Iako je tada izgubio proces, zabrana je ipak skinuta 2015. godine.

Pored aktivizma Green se bavio i pisanjem, iz čega je nastala The “Sissy Boy Syndrome” and the Development of Homosexuality – knjiga koja prikazuje rezultate njegovih istraživanja kojima je utvrdio da „mnogi feminizirani dečaci odrastu u gej muškarce“.

Oceni 5