Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (33)
scream

Photo: simg.wallpapersafari.com suffering

Psihijatrija na 45 obrtaja: Kad se krici pretvore u urlike

Šesnaestog januara 1981, pet dana uoči mog 30. rođendana, pojavio se „Džuboks“ broj 106; u rubrici „Singlovi“ nije bilo nikakvih senzacija, već samo ono na šta smo odavno navikli – mnogo dosadnih i jadnih pesmica za totalni zaborav. Proverite sami!

+++

Ljubavni urlik A kategorije: MARIJA JAMBROŠIĆ MIRJAM - Pet minuta za ljubav/ Sad ti je žao (Jugoton)

 

Marija Jambrošić, u užim polno-intimnijim krugovima i kvadratima poznatija kao Mirjam - ne piše ljubavne romane. Ona je tako moderna devojka i kao prava ženska, snima ploče, blago se osmehuje na omotu, gleda otvoreno u kameru i pokušava da zavede izgubljenog Lukovića. Ali! Pošto Mirjam ne piše love stories: nije ni dizačica tegova, ni kondukterka u vozu Lađevac - Čibukovac, jedino što joj je preostalo jeste da otvara ustašca (mekana, topla) i da kroz šaptačko-pevačku kombinaciju okrene koju kintu.

U gore napomenutoj pesmi radi se o nekom tipu koji „stoji pred kafićima“ i koga neki (neki volovi) „gnjave besmislenim prićama“ (nije pričama, nego prićama), a ona, tj. Mirjam traži od njega samo pet minuta za ljubav, pa će posle, kao fol, sve da se izbriše, sve će to, braćo, vetar da odnese. Potom ona stoji „pred kafićima“ i nju dave „prićama“, a on, mangup, stoji sa strane i đanka ribe koje može da obradi za pet minuta. Paralelne kuknjave mlade Mirjam koja očigledno veruje u ljubav na brzaka - dolazim za pet minuta - seksualno su ispreskakale moju pokvarenu maštu. Pitam se: šta ako se to ne izbriše, pa posle devet meseci dođe čika po svoje? Nemoj posle samo ginekolog da mi peva „Sad mi je žao“, što je, kunem vam se - sasvim slučajno - pesma s B strane ove popaljive petominutne heavy peting ploče.

Urlik omatorelih ljubavnika: CAPTAIN & TENNILLE - Do That To Me One More Time (RTV Ljubljana)

Ako ste u osnovnoj školi učili starokineski umesito engleskog, naslov „Do That To Me One More Time“ ne znači vam ništa. Ali, kad vam prevedem da to na holandskom predstavlja poziv u stilu „Uradi mi to još jednom“ - otvorićete moždane vijuge i ukapirati o čemu se radi! Jeste, radi se o ONIM stvarima za koje ne biste smeli da znate pre nego što uđete u brak i mrak vaše sobe, sa suprugom oko vrata. Najveći štos je što ovaj srednjovekovni, da ne kažem sredovečni, par uopšte nije uzbudljiv, već je ganutljiv do suza i natrag.

Ona ga moli da joj „on to uradi još jednom“, jer je njoj lepo, sva je u srebrnim krilima i oblacima. On ćuti i radi. Dok on radi, ide solo. Kad on prekine, ona peva. Kad prestane da peva, onda on svira. Ja sam otišao u kupatilo, ali se, čekajte, odmah vraćam!

Urlik gradskih egzibicionista: ATOMSKO SKLONIŠTE - Bez kaputa/ Tko će tad na zgarištu reći (RTV Ljubljana)

Ovo je vrlo, vrlo ozbiljno. Čovek hoda ulicom bez kaputa, a u trenutku - boom! - spadoše mu hlače, otpadaju mu dugmad, srce mu kuca jače, glava ne da mira, bez šešira i podkošulje, popularnije šlofijanke. Moderni gradski nudisti ovde imaju razloga da se skinu goli i da plešu stiskavac uz numeru koja mi ništa naročito ne govori, osim što me svlači i ogoljuje.

Sklonište neka brzo potraži zaklon: ako nastave da se šetaju nagi po ovoj mećavi i vejavici, ko zna da li će tu čajevi, aspirini i sirupi nešto da pomognu. Oblači gaće i beži kući, sram te bilo!

Urlik iza rešetaka: TINO - Ti si lud/ Ti si dinamit (Jugoton)

Veliki Akcionar Đorđe Novković ponovo u akciji! Racije u prodavnica ma ploča! Milioni koji halapljivo gutaju nitroglicerin! Stiže Tino! Trio Tino: On, On i Ona. Oni su ružni, ona je ružno pače. Veliki Akcionar zna: disko je prava stvar! I krenu: Ti si lud, ti si lud, sa serijske trake neproduktivnog, manufakturnog odnosa u proizvodnji. Ovo nije strašno - reče moje drugo Ja - ovo je jezivo. Veliki Akcionar je samo okrenuo banku i pitao za svoj žiro račun... - Naravno da je stiglo - odgovori umiljato službenica. - Dođite, Tino radi za vas! Moje drugo Ono više nije izdržalo: bacio sam sve u propast i postao veš mašina.

Nije urlik, nego prava pesma: 92 - Od šestih do dveh/ Tujci (RTV Ljubljana)

Singl nedelje, jedan od singlova 1981, javno priznanje, oduševljeni Luković i grupa 92 sa blistavo-sjajnim singlom „Od tih do dveh“ koja je zbir neurotično-futurističko-plesnih i sub-reggae motiva koji gone na skokove radosti i greha. Veličanstvene keyboards deonice prepliću se sa još lepšim gitarskim kopanjima, dok glasovi pripijaju slušaoca na mapu uzbuđujučih sokova u kojima se kupam.

Bubnjar je divan, pevač je divan i kad bolje razmislim ovo je singl meseca. Sve je divno kad postoje ovakvi singlovi. 92!

Urlik s jednog festivala: NOVI FOSILI - Nemaš više vremena za mene/ Najdraže moje  (Jugoton)

Što jeste - jeste: stvarno nemam više vremena za vas. Baš sam slušao Šabana Šaulića i Veru Matović i nikako da shvatim otkud te zastarele novotalasne tendencije u njihovoj muzici. Što se vas tiče - Vas, koji više nemate vremena za mene - baš mi je žao. Baš smo se lepo zezali. Sad moram da radim, moram da zarađujem za porodicu, moram da idem u prodavnicu ploča i shvatite - vreme je novac! Vreme je keš lova! Vreme je kišovito, a kako da kupim kišobran, kad sam bez prebijene kinte?

Pošto ste Vi pobedili na festivalu, pošto ste snimili mnooogo ploča, pošto se pojavljujete na TV ekranu i pošto ja vas ne mogu da slušam - nemam, bre, vremena - kažem vam ćao, kažem vam... Ja da vam kažem... ja da vam kažem...

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“ u Džuboksu broj 106, od 16. januara 1981.

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5