U najnovijoj epizodi
Podcast 01 S

Photo: Pexels

A Bit Fruity – odličan podcast o aktualnim queer temama

Matt Bernstein židovsko-američki je vizašist i influencer. Odrastao je u tradicionalnoj židovskoj obitelji i autao se tek s 15 godina bojeći se reakcije roditelja koja je, u konačnici, bila pozitivna. Već tada počeo se poigravati šminkom da bi kasnije postao poznat po korištenju body arta za ukazivanje na probleme LGBT zajednice.

Pod računom @mattix na Instagramu objavljivao je svoje freelance fotografije, no od 2016. posvetio se infografikama kojima podiže svijest o ljudskim pravima. Lani ga je PinkNews proglasio influencerom godine.

@mattix podosta je sličan radu kojim se kod nas bavi Grof Darkula kao medij koji komentira aktualne događaje mirno i koncizno razlažući njihove problematične aspekte.

Primjerice, Bernstein fantastično secira objave kontroverznog, mizoginog poduzetnika Andrewa Tatea optuženog za trgovinu ljudima, pismo podrške Ashtona Kutchera i Mile Kunis Dannyju Mastersonu, svojem kolegi iz "Ludih 70-ih" osuđenom zbog silovanja, i zagovara prava trans osoba. Njegove precizne, pronicljive kritike donose na vidjelo sve slojeve mizoginije, homofobije i transfobije današnjeg društva te donose mjesto utjehe i podrške za žrtve.

Razotkrivanje mizoginije

Nedavno je Bernstein svoj aktivistički rad podigao na novu razinu pokrenuvši izvrstan podcast simpatična imena "A Bit Fruity". U dosad sedam epizoda od nešto više od sat vremena Bernstein pokriva aktualne društvene probleme u Americi, no s globalnim reperkusijama. U svakoj mu se emisiji u komentiranju pridruže i gosti.

Prva je emisija u kojoj je gostovala trans YouTuberica Contrapoints posvećena LGBT konzervativcima i štetnim načinima na koje pokušavaju polarizirati LGBT zajednicu u "normalne" gej ljude i one "problematične", nesvjesni toga da kad pomognu konzervativnom establišmentu u dokidanju prava "problematičnim" LGBT osobama, meta prelazi na njih same.

U sljedećoj, pak, na fantastičan način secira mizoginiju koju je prouzrokovalo suđenje Amber Heard i Johnnyju Deppu i raskrinkava mit o savršenoj žrtvi koja u toku zlostavljanja nije pokazala nijedno prijeporno ponašanje.

U trećoj ugošćuje Miss Benny, trans pjevačicu i glumicu, zvijezdu Netflixove serije "Glamorous", s kojom raspravlja o animozitetu dijela gej zajednice prema ženstvenosti. U četvrtoj mu se pridružila simpatična Jenna Karvunidis, žena koja je "izmislila" gender reveal zabave i otad se pokajala, shvativši, osobito na primjeru vlastite djece, koliko takvi događaji perpetuiraju rodnu binarnost.

Zastava duginih boja kao razlog za nasilje

Posljednje tri vjerojatno su i najintrigantnije. U "Libs of TikTok" Bernstein uz pomoć novinarke Washington Posta Taylor Lorenz raskrinkava Chayu Raichik, voditeljicu desničarskog računa Libs of TikTok čija je aktivnost usmjerena na dijeljenje LGBT sadržaja, koji može biti tako banalan kao video učitelja u razredu iza čijih se leđa vidi dugina zastava, što, nimalo slučajno, nedugo potom izazove niz prijetnji nasiljem tom pojedincu i njegovoj okolini.

Berstein i Lorenz objašnjavaju zašto je "Libs of TikTok" odgovoran za to nasilje iako ne poziva na njega izravno u objavama te raskrinkavaju desničare koji ih subvencioniraju.

U možda i najpotresnijoj epizodi pridružio mu se bračni par koji je odgojen u obiteljima ortodoksnih kršćana i školovan kod kuće. Dijele svoje iskustvo potpune separacije od svijeta, prilagodbe materijala za učenje kršćanskom svjetonazoru i kultoidnosti zajednica u kojima su živjeli.

Stupanj indoktrinacije najbolje je izražen u popisu osobina koje je 15-godišnja Christina tražila od svojeg budućeg supruga, od kojih je jedna: "Mora vjerovati u punu i bezuvjetnu predaju broja naše djece svemogućem Bogu", što zapravo znači zabranu kontracepcije.

Pinkwashing kroz ratni sukob

U najnovijoj epizodi Bernstein se dotiče izraelsko-palestinskog sukoba.

Komentira nedavnu objavu na X računu izraelske države na kojoj vojnik IDF-a stoji u ruševinama Gaze s LGBT zastavom na kojoj crnim slovima piše "U ime ljubavi" povezujući ga s konceptom homonacionalizma i pinkwashinga, pojava u kojima tobožnja progresivnost Zapada manifestirana u LGBT pravima počinje služiti kao isprika za kolonijalizam i rasizam.

U svakoj se epizodi pokazuje da se Bernstein jako kvalitetno priprema, ima veliku empatiju prema sugovornicima i odlično barata političkom teorijom. Bez ikakvih poteškoća svoje koncizne, konkretne infografike pretače u dulji format bez praznog hoda i uvijek s dozom duhovitosti.

Sve u svemu, radi se o odličnom uvidu u LGBT problematiku u američkom društvu i lijevo-liberalnu političku misao. Epizode su u početku izlazile na tjednoj, a trenutno izlaze na dvojednoj bazi, svakog drugog utorka na YouTubeu i Spotifyju.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5