Putevima kvir umetnosti (22)
Afoo 03 S

Photo: Alvin Baltrop

Alvin Baltrop: Zaboravljeni gej fotograf

Fotograf koji je beležio kvir kulturu na obodima Njujorka sedamdesetih godina prošlog veka izgubio se pod pritiskom cenzure i opšte nezainteresovanosti, da bi njegovi radovi tek nedavno dobili pažnju koju zaslužuju.

Alvin Baltrop je svoj umetnički život proveo u beleženju gej iskustava, u vreme kada to nije bilo poželjno, niti bezbedno. U to doba je živeo u prikolici, što je bila njegova privatna margina, a njegove fotografije, koje je retko ko do sada video, nedavno su dobile svoje mesto u Bronx muzeju. Izložba je postavljena pod nazivom „The Life and Times of Alvin Baltrop,“ i sadrži 200 fotografija koje čuvaju uspomenu na to kako su pripadnici njujorške LGBTIQ populacije živeli sedamdesetih godina prošlog veka.

Njegovi radovi prikazuju vreme nakon Stonewall pobune, pre AIDS krize, a na mestu koje je bilo poznato kao Pier 48 – napuštena drvena struktura na kojoj su se gej muškarci okupljali da se sunčaju i spremaju za disko i Studio 54.

Baltrop, afro-američki fotograf, rođen je u Bronx-u 1948. godine, a njegova majka je pripadala redu Jehovinih svedoka, te je od samog početka prezirala njegov rad, i uništavala fotografije koje je počeo da pravi još kao tinejdžer. Za života je imao samo nekoliko izložbi, uglavnom u noćnim gej klubovima, a fotografiju nije posmatrao kao karijeru, već kao strast koja je upravljala svim njegovim izborima.


Galerija

Oceni 5