Da se nikad ne zaboravi: Varšavski geto

Galerija: Holokaust među nama

Još od početka Drugog svetskog rata, nemački Wermacht ohrabrivao je vojnike da koriste sopstvene foto-aparate i tako “zabeleže istoriju”. Proizvođači foto-aparata i filmova bombardovali su ih reklamnim porukama: “Zeiss Tessar za vaše ratne uspomene!”, “Voigtländer Kleinbildkamera do konačne pobede!”, “Agfa Photos: most između fronta i domovine”. Vojnici s foto-aparatima oko vrata postali su dežurni fotoreporteri, a neki od njih osvedočili su najstrašnije trenutke ljudske civilizacije – kakav je bio Varšavski geto.  

Radio vezista Willy Georg iz Münstera, rođen 1911, već je u civilstvu radio kao fotograf; kao “starom vojniku” bilo mu je dozvoljeno da svojom Leica-kamerom radi portrete uniformisanih kolega, od čega je živeo udobnije od drugih. U leto 1941, dok je bio stacioniran u Varšavi, dobio je naređenje da uđe u Geto i zabeleži kamerom šta se tamo dešava. Georg je ispucao četiri rolne filma kad ga je zaustavila vojna policija; peta rolna filma koja je bila u kameri – bila je konfiskovana, ali četiri rolne bile su u njegovom džepu. Uz pomoć prijatelja, Georg je tajno razvio sva četiri filma i čuvao ih blizu 50 godina, nikom ne pokazujući negative. Krajem osamdesetih godina upoznao je Rafaela Scharfa iz Londona, istraživača poljsko-jevrejskih studija, kojem je dao sve fotografije. Scharf ih je 1993. objavio u knjizi “In the Warsaw Ghetto: Summer 1941”.

Ovi zastrašujući foto-dokumenti o početku holokausta – i danas su opomena čovečanstvu; da nacizam i fašizam još nisu mrtvi. Sad opstaju u drugačijim formama straha, ali slike užasa iz Varšave tu su da nas podsete da se genocid nikad ne sme zaboraviti.

Oceni 5