Marcus Cederberg: Lepota minimalizma

Galerija: Stepenice ka smislu života

Današnji gost XXZ magazina je švedski fotograf Marcus Cederberg koji se bavi minimalističkom fotografijom. Njegova priča počinje na Instagram-u, kada je 2014. godine izabran kao „suggested user“, što je privuklo veliki broj pratilaca, te omogućilo moderan preokret u tradicionalnom bavljenju umetnošću. Njegove fotografije su od tada privukle veliku internacionalnu pažnju, zahvaljujući čemu su postale deo velikih izložbi, što je na kraju dovelo i do niza samostalnih postavki u Švedskoj.

Živimo u doba konstantnog skretanja pažnje, a Cederberg svojim minimalističkim delovanjem uspeva da uspori korak, te društvo prevede u jedan mirniji svet koji ima sve, iako izgleda kao da se u njemu ništa ne dešava. Život tako postaje život u boji, postojanje u kontrastu i negativnom prostoru, a poruka „manje je više“ ponovo odjekuje izložbenim prostorima u Njujorku, Los Anđelesu i Stokholmu, te u online prostoru koji mu je omogućio da postane minimalistički influenser sa preko 80 hiljada Instagram pratilaca.

Cederberg je pristao da sa čitaocima XXZ magazina podeli deo svojih fotografija, a oni koji budu poželeli da saznaju više mogu to da učine na njegovom web-sajtu ili Instagram profilu.

Oceni 5