Seksualnost u vazduhu
Ilulu 01 S

Photo: Gueorgui Pinkhassov

Kad se Rusija autuje: Slomljeno gej srce

Retko ko nije čuo o ruskoj zabrani takozvane „gej propagande“, a najmračniji delovi zakona probudili su sećanja na sovjetsku prošlost kada se homoseksualnost smatrala zločinom. Tako je država još jednom počela da polaže pravo na privatni život građana, što je praksa prilikom koje, kao i uvek, najviše stradaju manjine.

Tokom dve decenije nakon pada Sovjetskog saveza na istoriju progona manjina se skoro bilo zaboravilo, pa se aseksualna nacija ponovo probudila i dobila želju za eksperimentisanjem. Tako je tokom devedesetih godina prošlog veka seks dominirao javnom scenom, i preplavio televiziju, gde su emisije poput „About That“ preuzele fokus od političkih tema, dok su eksplicitni posteri zavladali ulicama i zamenili propagandne plakate. Seksualnost se osećala svuda, a najviše u popularnoj kulturi i muzici koja je manifestovala tajne želje novih generacija.

Pred vama je lista najpopularnijih muzičkih spotova koji služe kao nostalgični podsetnik na vreme kada je Rusija bila više gej nego ikada pre, a i nakon toga.

Nikita - Flew Away Forever (Uleteli navsegda)

Kao inspiracija za ovaj muzički video poslužio je roman „Perfume“ Patricka Suskinda, zahvaljujući čemu se „Flew Away Forever“ smatra remek-delom decenije. Pesma i spot ilustruju stanje u Moskvi devedesetih godina, te slušalac skoro da može da oseti miris benzina, svežeg betona, žvakaćih guma, sintetičkih materijala i seksa.

Shura - Cold moon (Holodnya Luna)

Nije teško da se razume zašto je „Cold Moon“ bio hit cele jedne generacije, budući da su turbulentna vremena tražila odgovarajući ritam. Sintisajzeri u paketu sa rasvetom generisali su ples koji je najviše uticao na kvir građane, dok je šarm bezubog pevača u kombinaciji sa zlatnim kostimom testirao granice ljudske mašte.

Oscar - Between You and Me (Mezhdu mnoy i toboy)

Nakon kratkotrajnog uspeha androginog debija „Smear with Vaseline“ Oscar se vratio u drugačijem raspoloženju, te kvir devedesete obeležio ljubavnom baladom. „Between You and Me“ je tako bio verovatno prvi pokušaj da se na ruskoj televiziji prikaže istopolna ljubav i slomljeno gej srce.

T.A.T.U. - Malchik Gay

Manifest jedne kvir generacije, te noćna mora homofobičnih savremenika, svakako je bend T.A.T.U, dobro poznat i na srpskim prostorima. „Malchik Gay“ je mogao da se čuje na svakom ćošku širom Rusije, a stihovi su zvučali osvežavajuće poput jeretičkih radnji, te, uprkos tome što su se članice benda kasnije ogradile od svoje kvir prošlosti, žive i danas.

Boris Moiseev - Blue Moon (Golubaya Luna)

Samoproklamovani „grešni sin“, Boris Moiseev je u prošlosti Rusiju okrenuo naglavačke. Iako se nikada nije javno autovao, postao je simbolom ruske gej scene devedesetih godina, a publiku je najpre osvojio svojim polu-erotskim baletskim izvedbama, pa ga mnogi i danas smatraju ruskim odgovorom na Eltona Johna.

Ruki Vverh - He Kisses You (On Tebya Celuet)

Delom ljubavna drama, a delom uputstvo za šminkanje, spot Ruki Vverh slavi flamboyant scenu, te prikazuje parove koji ne žele ništa da kriju. „He Kisses You“ (On tebya celuet) je uzdrmao sve top liste tokom 2002. godine, u vreme kada je mladima još uvek bilo dozvoljeno da gledaju u muškarce koji nose perike.

Na-Na – Faina

Fantazmagorični spot boy benda Na-Na za pesmu „Faina“ lomio je jedan po jedan tabu, te golotinju spojio sa sovjetskom propagandom, a kroz mladiće u oskudnim kostimima koji podsećaju na narodne nošnje.

Valery Leontiev - The Island of Fortunate Women

Sebe je nazivao „reinkarnacijom Kazanove“, a skoro da ga je bilo teško zamisliti bez nekog provokativnog kostima. On je Valery Leontiev, pevač koji je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka osvojio srca mnogih Rusa i Ruskinja, zahvaljujući karakterističnim plesnim pokretima i raskošnim telesnim karakteristikama.

*Izvor: Calvert Journal

Oceni 5