Paklena kuhinja XXZ magazina
Cokolada 01 S

Photo: Pexels

Kolač od običnih stvari

Ko ne jede u pekarama, taj ne zna šta je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog, koje na policama supermarketa čami toliko dugo da se bašte i ne seća. Tu su svakojake jestive biljke, a najbolje su sveže. Na primer jabuka. Za one koji jedu slatkiše – komadić ovog voća čeka usred kolača. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte ih ili menjajte. Tačno je da sitni kolači i torte najčešće komplikuju život, ali recepti mogu da budu jednostavni – sigurno su zdraviji od bajatih poslastica iz izloga. Uzmite na primer recept za kuglice od mlevene plazme i prilagodite ga sebi i svojim prehrambenim željama.

Za ovu izmišljotinu je potrebno:

Dva pakovanja mlevene plazme (količina naravno može da se menja po potrebi)

Sok od jabuke

Limunov sok

Suvo grožđe

Med

Čokolada za kuvanje

Jabuke

Cimet

Mleveni keks stavite u činiju, dodajte malo cimeta (kašičicu na primer) i nalivajte sokom od jabuke sve dok ne dobijete željenu smesu (ni previše suvo, ni previše gnjecavo). Sa strane dodajte maslac u tiganj. Kad se zagreje propržite prethodno iseckane i oljuštene jabuke (4-5 minuta uz stalno mešanje). Dodajte med, cimet, suvo grožđe i limunov sok. Mešajte još 2-3 minuta – dok jabuke ne omekšaju, a sos postane zlatno-braon. Od plazma-smese na pravite kuglice. Svaku razdvojite i u sredinu stavite karamelizovane jabuke. Zatvorite i vratite u oblik savršene loptice. Istopite čokoladu – kolače možete da potopite skroz ili samo s jedne strane. Ostavite u frižideru do sutra. Ako je moguće.

Oceni 5