Mašta je napravila svašta
Potet 01 S

Photo: Pinterest

Krumpiri se krumpiraju

Kakvo nam je znanje o krumpirima? Bogami slabo. Na pitanje koliko vrsta poznaje, dobijem odgovore; stari, mladi, crveni, žuti, lički, slatki…

O najvažnijem, a to je količina škroba, ni riječi. Dakle, o ovoj najrasprostranjenijoj namirnici na svijetu, a posebno omiljenu među Hrvatima slabo nam znanje.

Hrvatska svadba, zaruke, doček ili ispraćaj, krizma ili korizma, radost ili žalost, s ražnja, roštilja ili pećnice, kad je stol pun, onako da se savija, obavezan je prilog krumpir.

Krumpir uz janjetinu, svinjetinu ili onako barbarski način: brdo od krumpira a iznad položen steak!

Od najjednostavnijih, kad ga samo baciš u vatru, krumpir pečen na štapu ili u foliji, pole, pekarski ili mlinarski, pa sve do kompliciranijih recimo pomfrit svega ima. Vrhunac je pire. Al' onaj iz vrećice.

Krumpir kuhan u kori ili oguljen. Kuhan u komadu ili narezan na kockice, mašta je od krumpira napravila svašta.
Jednom drugom prilikom o francuskom pristupu krumpiru, al' do onda evo jednog ultimativnog recepta za jedan vrlo ultimativan način krumpirenja:

Restani krumpir (i njegov nabildani brat)

Pod imenom restanog krumpira vidio sam sve i svašta. Od vrhunskih uradaka pa sve do nekih užasa nakon kojih mi je živi luk još dan-dva hopsao po želučini. Restani krumpir ima dugu tradiciju u kuhinji njemačkog govornog područja. Riječju restani (Rösti) označavaju se jela kašaste konzistencije koja se zapeku u tavi (zapečeno = restano). Uglavnom se radi o kuhanom usitnjenom ili naribanom krumpiru u kojeg se dodaju razne druge namirnice i začini, formira se malena pljeskavica koja se zatim poprži u masnoći. Švicarci je zovu Härdöpfelrööschti (pokušajte izgovorit). U hrvatskoj je kuhinji običaj da se jedan dio krumpira dodatno usitni vilicom pa se dobije neki hibrid između pirea i restanog.
Na stranu sad s restanim krumpirom, ovom bi vam prilikom htio predstaviti jedan od specijaliteta austrijske kuhinje: Bratkartoffel, odnosno pečeni krumpir. Radi se o krumpiru koji je zapečen u tavi. Jelo je toliko hranjivo da je prava bomba, idealna za vrijeme posta. Garantirano ćete biti siti cijeli dan. Može se poslužiti kao prilog ali i kao samostalno jelo, recimo uz jaje na oko…

Iako se ovdje može primijeniti različita kreativnost po pitanju dodataka, začina ili čak oblika rezanja krumpira, čini mi se da je dolje navedeni recept najbolje izbalansiran.

PRIPREMA:

Kao i pri spravljanju salate od krumpira, važno je koristiti krumpir s većom količinom škroba. Skuhati u kori dan ranije. Pri kuhanju ubacite par listova lovora i majčine dušice.

PREDIGRA #1:

Narežite slaninu na male kockice i zagrijte u tavi. Kad se slanina počne znojiti ubacite nasjeckani luk i dinstajte dok luk ne poprimi lijepu smeđu boju. Pazite da ne ode u over. Izvadite iz tave i stavite na stranu u posudu. Dodajte nasjeckani peršin.

PREDIGRA #2:

U tavu stavite dosta pročišćenog maslaca. U njega poredajte krumpir koji ste prethodno narezali na ploške. Ako ste kupili pravilan krumpir za ovo jelo, pri rezanju morate osjetiti otpor kao da režete kroz vosak. Sad dolazi faza u kojoj se vrlo često napravi greška: ljudi općenito pri kuhanju uzimaju premale zdjele (lonce, tave) za preveliku količinu. Dakle, u našem slučaju svaka ploška krumpira mora imati čast kontaktirati s dnom tave. I sad… uopće ne obraćajte pažnju na taj krumpir dok ne primijetite da se počela stvarati korica, tj. da se malo zapekao. Nakon toga ga okrenite kako bi se zapekao i s druge strane.

FUZIJA

Ubacite onu slaninu s lukom u tavu i promiješajte. I sad… sol + papar.

La commedia e finita...

*Prenosimo s portala Radio Gornji grad

Oceni 5