Retro dosije: Povratak u duboku muzičku prošlost
Prell 01 S

Dva muzička sveta na jednom mestu: Zdravko Čolić i Dušan Prelević 1988. godine u Centru Sava

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli (12)

20. September – Domovino moja

Evo ih! September, jedna od najboljih grupa bivše Jugoslavije koju su 1975. godine osnovali Tihomir Pop Asanović i Janez Bončina. Svirali su od 1975. do 1979, a dio ’78. proveli su u Sjedinjenim Državama gdje su snimili drugi album. Prošle godine svirali su u Cankarjevu domu, možda negdje ima kakva snimka tog nastupa.

19. Oto Pestner – Dama

Zapravo sada, kako se približavamo završetku ljestvice, shvaćam koliko je slovenskih glazbenika na njoj. Jedan od njih je i Oto Pestner koji je fantastično prepjevao She’s a Lady Toma Jonesa. Kakva legendarna stvar, uvijek hit na plesnom podiju! Slovenska verzija, naravno.

18. Igor Savin – Alfa

Album na kojemu se našla ova stvar zove se Yu Disco Express. I to bi vam trebalo biti dovoljno da je spremite u favorite. No dodat ću da je Igor Savin istaknuti jazz-glazbenik, pijanist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent.

17. Gabi Novak – Dani Pearly Spencer

Days of Pearly Spencer Davida McWilliamsa prepjevala je Gabi, a osim nje, obrada je bilo diljem Europe. Talijanska verzija Caterine Caselli nije loša, a ni španjolska u disko verziji! Ipak, Gabi mi je najdraža.

16. Arsen Dedić – Moj brat

Priznajem, ne slušam baš Arsena, ali ova stvar mi je hit kojem se uvijek rado vraćam. Pjesma koju volim čuti u prepunom klubu.

15. Zvonko Špišić & Soul Sound Band – Aquarius

Moj je omiljeni film, odnosno jedan od omiljenih, mjuzikl Kosa koji prati i odličan soundtrack. Uvodnu pjesmu, Aquarius, prepjevao je Zvonko Špišić sa Soul Soul Bandom. Inače, najpoznatije su mu “zagrebačke” pjesme, a osim što pjeva, sklada i slika. I bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

14. Vrijeme i zemlja – Tvoja majka sjajno kuha

Riječki bend, među čijim su osnivačima bili Nenad Bach (koji je danas glazbenik u SAD-u) i Davor Tolja (koji je kasnije osnovao Denis&Denis), imao je ovu odličnu pjesmu koja lako ulazi u uho. Inače, ovu je stvar s Bachom napravio Robert Funčić (Xenia).

13. Dušan Prelević Prele i Mira Peić – Daj nam sunca

Evo mene opet s Kosom! Nakon prve stvari iz predstave/filma, evo i posljednje, one koja svira kad skužite da Berger odlazi u Vijetnam umjesto Bukowskog. Ovo je verzija iz predstave koja je postavljena 1969. u Ateljeu 212.

12. Ljubomir Sedlar – Igraj sa njom

Plesno remek-djelo Ljubomira Sedlara vjerojatno je i 1978., kada je objavljeno, raspamećivalo ljude po klubovima, kao što čini i danas. Sedlar je objavio dva albuma: Uz pomoć velikih prijatelja, na kojemu se našla i ova stvar 1978. godine, i Get Away 1984.

11. Gabi Novak – Mjesec kao igračka

O Gabi Novak ne trebam mnogo pisati, ali evo nekoliko sitnica: rođena je u Berlinu, radila je u Zagreb filmu kao crtačica i posuđivala glasove animiranim likovima, te pjevala u duetu s Louisom Armstrongom. Snimite kako je na ovoj singlici zapisano njezino ime.

U POSLEDNJEM NASTAVKU: Pjesme pod rednim brojevima 10-1

* Sa dozvolom uredništva tekst preuzet sa portala Plan B

Oceni 5