TV serija "Fatal Attraction" (2023)
Fatal Attraction serija 2023.

Photo: MICHAEL MORIATIS/Paramount +

Najbolje TV serije koje niste gledali (22)

Kultni film iz 1987. sa Glenn Close i Michaelom Douglasom u glavnim ulogama ove je godine dobio svoju savremenu reinterpretaciju u vidu TV serije od osam epizoda. Uprkos odličnom kastingu i pristupu samoj tematici, serija je ostala nezapažena jer nije ni približno uzbudljiva kao film, ali čini se da to nije ni bio cilj.

Upitana svojevremeno o potencijalnom nastavku Fatalne privlačnosti, Glenn Close je rekla da bi to imalo smisla samo ako je ispričano iz perspektive lika koji je tumačila, Alex Forrest. Iako joj je Close samom svojom igrom dala dodatnu dimenziju, oživela je i učinila kompleksnom, Alex Forrest ostala je upamćena kao opsesivna ludača koja kuva u loncu nedužnog malog zeca i čija smrt stoga nije tragedija, već olakšanje. Nakon nesrećne epizode s njom kao ljubavnicom, uzorni građanin i još uzorniji muž i otac Dan Gallagher moći će da povrati svoj ugled, ostavivši preljubu iza sebe a da nije morao ni ruke da isprlja. Da jeste, to bi mu se takođe oprostilo. Ovako je prljav posao u samoodbrani uradila njegova žena, povrativši tako i njegovo i sopstveno dostojanstvo jer, zna se, ako je prevarena i buni se povodom toga, sramota je njena.

Alex Forrest bila je tek nezgodna prepreka na Danovom putu ka vrhu, usputna ljubavna afera koja se podrazumeva i čija se pravila znaju. Onog trenutka kada se Alex zauzme za sebe i odbije isključivo ulogu ljubavnice, počinje istinski zaplet jer ona ne želi da je ignorišu i potrudiće se da to i postane apsolutno nemoguće. Iako odbija da bude posramljena, ipak će postati i dželat i žrtva.

U seriji je pak situacija nešto drugačija. Iako je mnogo toga ostalo isto – romantični susret na kiši, auto uništen kiselinom, Madam Butterfly kao motiv, čak je i zec tu, samo što ostaje čitav i ne kuva se u loncu, atmosfera se bitno razlikuje. Ništa nije tako seksi, moćno, uzbudljivo, ništa ne udara na niske strasti gledaoca niti podilazi publici i za to postoji dobro objašnjenje. Privlačnosti ima, da je fatalna – jeste, ali autori koriste nešto drugačija sredstva kako bi ispričali ovu priču i osvetlili je iz više uglova.

Najpre su tu dve vremenske ravni – jedna u sadašnjosti, 2023, druga 15 godina ranije, kada se čitava afera i odigrala. Same uvodne scene nam stavljaju do znanja da je u ovoj verziji Dan Gallagher završio u zatvoru zbog ubistva Alex Forrest i nakon 15 godina priznaje krivicu i kaje se kako bi dobio pomilovanje. Kada do toga dođe, on će pokušati da dokaže da je nije ubio i traganje za pravim počiniocem postaće njegova misija.

U međuvremenu je izgubio kontakt i sa suprugom Beth, koja je sada u braku sa svojim nekadašnjim najboljim prijateljem i kolegom, i sa ćerkom Ellen, koja je u ranim dvadesetim godinama i završava psihologiju. Gle čuda, opsednuta je Jungom – koliko njegovim radom toliko i privatnim životom, te načinom na koji su se preplitali.

Kada se vratimo u 2008, čekaju nas mladi Alex i Dan, čija je ljubavna priča manje-više ista kao u filmu, samo bez neobuzdane strasti. Sve vreme se čini da je taj kontakt donekle isforsiran, da hemije ima, ali da se sve moglo izbeći vrlo lako. Još uvek ništa nije toliko fatalno. Motivacija za Danovo skretanje s puta porodičnih vrednosti nalazi se u tome što je doživeo težak profesionalni poraz. Uspešni tužilac u želji da konačno postane sudija neće ostvariti taj san, a jedina koja će mu se naći i prihvatiti ga kao takvog – mizernog, poraženog i neuspešnog – jeste Alex. Njegova opsesija karijerom i patološki strah od neuspeha objašnjeni su kroz njegov odnos sa ocem, a u sličnom maniru je oslikan i psihološki profil Alex Forrest, ujedno jedan od najzanimljivijih i najznačajnijih elemenata serije.

Iako se ni u jednom trenutku ne pominje i ne definiše direktno, jasno je da Alex pati od graničnog poremećaja ličnosti. Dokazano je da se taj poremećaj ličnosti, za razliku od mnogih drugih, razvija iz rane traume, čiji se uzrok traži u odnosu s roditeljima, odnosno figurama koje su obeležile nečije detinjstvo. U jednoj od epizoda dobićemo i prikaz Alexinog detinjstva, odnosa s roditeljima koji se kretao iz ekstrema u ekstrem, od privrženosti do odbacivanja. Ta nestalnost postala je jedina konstanta u Alexinom životu i plodno tlo za gajenje straha od napuštanja i večito jurenje ljubavi koja izmiče.

Dan Gallagher se tu našao kao neko ko je uspešno zadovoljio oba ekstrema, pružio ljubav, pa je napustio. I dok to on shvata kao usputnu aferu, za nju je to izvor svih pojačanih osećanja, takoreći pitanje života i smrti. Pritom, to nije jedini odnos koji ona tako doživljava. Može se reći da je, nakon Crazy Ex-Girlfriend, gde je tokom više sezona elaboriran, u ovoj seriji granični poremećaj ličnosti dobio još jednu donekle ispravnu interpretaciju. Što ne znači da je išta moralo fatalno da se završi, no jasno je da su makar u tome autori želeli da ostanu verni originalu, te se podrobnije pozabave genezom problema Alex Forrest.

Osim njene, u seriji su događaji prezentovani i iz perspektive Dana, kao i njegove žene Beth, koja je sjajan lik od krvi i mesa, a ne u funkciji muškarca, i naposletku ćerke, koja će se ispostaviti kao ključna karika. Razvoj lika Ellen će nam pokazati kako odrastanje i životne okolnosti utiču na razvoj ličnosti i zašto se neke priče ipak ponavljaju. Prava je šteta što druge sezone neće biti, no jasno je da je to mač sa dve oštrice. Svakako, Fatal Attraction je serija koja zavređuje pažnju, naročito onih koje više interesuje studija lika od samog trilera kao žanra. Za ove druge takođe imamo interesantne vesti – ubica nije isti kao na filmu.

Oceni 5