Ekspertinejdžeri
Ambasadori nauke

Photo: Srđan Savković

Novi Ambasadori nauke

Ovo priznanje, ustanovljeno 2018. godine, Festival nauke dodeljuje učenicima koji su se istakli svojim radom na polju nauke i koji, iz godine u godinu, festivalsku publiku iznenađuju zanimljivim postavkama i neobičnim izumima.

Ivona Ivošević, koordinatorka programa Ekspertinejdžeri povodom dodele ovog priznanja je izjavila: „Ambasador nauke je neko ko je spreman da se posveti nauci, promoviše je na zanimljiv i razumljiv način svojim vršnjacima, ali i da edukuje druge o njenoj važnosti. Svi učesnici Ekspertinejdžeri programa Festivala nauke dobijaju titulu Ambasadora nauke, i to znači da su se oni istakli u ovoj oblasti u odnosu na sve druge učenike u njihovim školama. Meni kao koordinatorki je drago kad vidim da bivši Ekspertinejdžeri i Ambasadori nauke i dalje dolaze na naš Festival, interesuju se za naše programe, kao i kad čujem da mnogi od njih već sada imaju uspešne karijere u nauci. Imajući u vidu okolnosti u kojima se ove godine Festival nauke održava, mislim da su ovakvi programi gde se direktno involviraju deca i mladi izuzetno važni – mladima je to kul, a nama kao društvu je to neophodno.“

Počasna priznanja dobili su đaci sledećih škola: Matematička gimnazija Beograd; OŠ „Siniša Janić“ i OŠ „8.oktobar“, Vlasotince; Srednja škola „Kosta Cukić“, Beograd; Gimnazija „Svetozar Marković“, Novi Sad; Gimnazija „Sveti Sava“, Požega; Osnovna škola „Dule Karaklajić“, Lazarevac; Osnovna škola „Svetozar Miletić“, Zemun; Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak“, Ruski Krstur; i Prva beogradska gimnazija.

Pavle Radojičić, učenik Prve beogradske gimnazije je povodom dodele priznanja rekao: „U programu Ekspertinejdžeri učestvujem prvi put i od utisaka bih izdvojio zajednički rad učenika u školi u toku priprema naše postavke – družili smo se, međusobno pomagali, a imali smo i pomoć nastavnika. Posetioci naše postavke su bili nasmejani, dobro raspoloženi, i atmosfera na Festivalu nauke je generalno super. Titula Ambasadora nauke će mi pomoći u daljoj karijeri s obzirom da planiram da upišem Elektrotehnički fakultet, a i lepo je biti pohvaljen za svoj rad.“

Aleksa Stojanović, učenik drugog razreda Srednje škole „Kosta Cukić“ je nakon dodele izjavio: „Učešće u programu Ekspertinejdžeri bilo je zanimljivo iskustvo – upoznao sam učenike iz mnogih škola u Srbiji. Festival nauke je odlično mesto za sklapanje prijateljstava ali i otkrivanje novih stvari. Imao sam priliku da vežbam javni nastup, razbijem tremu i razvijam nove veštine u saradnji sa drugima. Biti Ambasador nauke znači imati priznanje da si uradio nešto konkretno na polju nauke, pomogao drugima da nauče, ali i saznao nešto novo“.

U Ekspertinejdžeri zoni, ove godine učestvuje 120 tinejdžera iz više gradova u Srbiji, u devet različitih programa. Ovi mladi naučnici i svojevrsni ambasadori nauke predstavili su svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije.

Besplatno održavanje Festivala nauke za sve posetioce omogućeno je zahvaljujući finansijskim donacijama mnogobrojnih kompanija i pojedinaca koji su se u izuzetno kratkom roku odazvali na apel za pomoć, a posebno Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, kao i kompanije Laguna, Infaloom, Tuna Fish Studio, Titan cementara Kosjerić, Grafix, McDonald’s, Sportski centar „Taš“, RNIDS, Bolex Consulting, mCloud, BASF, Schneider Electric, Kefo, Spring Onion Studio, Sigma Kula, Traco STR Dućan Lazarevac, Fortuna market Aranđelovac, Zlatiborac i Epiroc. Donacijom su se priključili i istaknuti pojedinci - Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić.

Festival nauke je posle tri godine ponovo pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija Srbija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz podršku Ministarstva prosvete i kompanija Jaffa i Beko.

Oceni 5