One će preostati
Book 06 S

Photo: Pexels

O knjigama, opet

Bila sam se zavukla u studio i začitala, lavirajući između C. Paglia: Seksualna lica i C. G. JUNGA: Sjećanja, snovi, razmišljanja. To je jedna od mojih malih ekscentričnosti, da naizmjence zavirujem u dvije do tri knjige, pa u glavi spajam rečenice, poput “Apolonijski androgin sjajne grčke ljepote promeće se u materiju bez obrisa. Pjesnik kreće dalje i ostavlja za sobom ljusku svoje vizije.” i potom: ” “Ono što Europljani smatraju istočnjačkim mirom i apatijom, meni je djelovalo kao maska; osjećao sam da se iza nje krije neki nemir, neko nespokojstvo koje ne mogu objasniti”. U međuvremenu, vani je počela kiša, grmljavina, po staklu su zabubnjale kuglice leda, nešto veće od graška. Odgrnula sam platnenu zavjesu i ataraksično, bez uzbuđenja, zagledala se na parkiralište , zakrčeno nečijim limenkama užarenih hauba i guma.

Uopće ne razmišljam o posljedicama. premda smo prije dva dana D. i ja sadili suncokrete iz mamina vrta, visoke do koljena, doslovce po mjesečini, nadajući se da će barem neki preživjeti ove paklene vrućine. Rekla sam mu da sam ostala na kontinentu i u ladanjskoj nevidljivosti samo zbog UMJERENE kontinentalne klime, što se zadnjih desetljeća pretvorilo u ekološku floskulu. A danas, zapravo, neću morati obaviti večernje zalijevanje, na ugodnoj sam uštedi vremena.

Dakle, knjige. Kad dobro razmislim, one mi zbilja stvaraju oklop, bedem, puževu kućicu, kukuljicu obješenu o granu, i jednostavno me štite od udara bolesne, bučne, nametljive zbilje, prožete tjeskobom u svim porama društvenog tkiva. Dok ih otvaram, mirišem, gladim, pripremajući se za čitanje, osjećam plimu zahvalnosti, prema svima koji ih još uvijek pišu, proizvode, vjerujući poput mene u moć i magiju slova. Led će ponešto uništiti, kiša će suncokretima sati snagu za rast, oblaci će se razići, prijatelji će nas napustiti ili iznevjeriti, nove će ljubavi zasjati na obzoru, ali knjige, moj placebo, moj homeopatski, bibliocentrični svemir, one će, kako veli Milosz, “one će preostati”, i kad ničega više od naših energija ne bude u prostoru.

O, kakva utješna spoznaja!

*Prenosimo s portala Radio Gornji grad

Oceni 5