XXZ: Dozvolite da se predstavimo
Redak 16 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Pa sad, kad i treba, do sunca i neba

 

Još samo 100 tekstova, pa smo gotovi: Razgovori u trećoj XXZ smeni

XXZ  je regionalni portal, magazinskog tipa; po uređivačkom duhu blizak news-nedeljnicima iz sedamdesetih i osamdesetih godina kad je čitanje dugih, serioznih tekstova bilo u modi. Ono što se danas zove „Long Read“ jedan je od prepoznatljivih znakova XXZ portala; dnevne, obično besmislene agencijske vesti nisu u našem fokusu interesa, kao što nas ne zanimaju nikakva saopćenja i priopćenja, propagandne najave „događaja“  ili tobožnjih hepeninga.

Budući da da je XXZ radoznala redakcija i da nas mnogo toga interesuje, nismo se kao većina srbijanskih portala vezali za maticu; Srbija nam je zanimljiva koliko i Bosna i Hercegovina ili Kosovo ili Hrvatska ili Crna Gora ili Albanija ili Makedonija. Zato i postoji rubrika West Balkan gde su svi ravnopravno zastupljeni.

Iz istog razloga vratili smo svet tamo gde mu je mesto. Zaokupljeni sobom i svojim značajem, zaboravili smo šta se dešava izvan naših granica. Povezali smo se s poznatim svetskim medijima s kojima smo uspostavili profesionalnu saradnju. Doveli smo na portal poznate svetske novinare i fotografe koji po prvi put na ovim prostorima predstavljaju svoje radove.

Nismo zaboravili bivšu SFRJ kojoj se odužujemo kroz razne teme: političke, muzičke, kroz intervjue ili feljtone. Nikad nećemo zaboraviti krvave ratove devedesetih: tu smo da uvek podsetimo šta se i kako dešavalo, zbog novih generacija čija lobotomija postaje kolektivni problem.

Deo sadržaja posvećen je retro ugođajima iz muzike i života proteklih decenija; otkrivamo da ponovo postoji hedonizam, da ima predivnih restorana koji nas uvek spajaju, da kroz putopise saznajamo više o sebi bivajući s drugima.

Kultura – ono što jesu film, televizija, knjige, izložbe – bitan je deo XXZ sadržaja. Među prvima na ovim balkanskim prostorima držimo rubriku LBGTIQ, baš kao što među prvima dajemo šansu fotografima da plasiraju svoje najbolje radove u našoj, već omiljenoj Fotogaleriji.

Da vidimo šta smo uradili: Marković, Luković, DančetovićNaši saradnici i naši prijatelji, uz one najvažnije – naše čitaoce, dokaz su da nismo sami; po prvi put u istoriji srbijanskih medija, recimo, imamo bannere s Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije. U istim tim državama imamo čitaoce, saradnike i medijske partnere. Makar to govori da smo neke granice srušili i da našim tekstovima pokušavamo da izgradimo jače i lepše mostove ka dragim susedima.

Svi oni koji su nas godinama pratili, znaju ko smo (Petar Luković, Tomislav Marković, Marko Matić, Sandra Dančetović, Milan Živanović, Marija Đoković, Bojan Tončić, Milan Marinković, Nikola Krstić), ali je sve ostalo različito. Novo je ime portala, novi je design, novi je CMS, operativniji smo i osećamo se kao da smo iz kamenog doba ušli u XXI vek.

Konačno, XXZ je vlasništvo nas koji ga stvaramo, ali i svih čitalaca koji nas podržavaju. Očekujemo od čitalaca da budu saradnici, da pišu, da fotografišu, da nam šalju teme i ideje; mi smo ovde zbog njih, ne oni zbog nas.

Od galerije do LGBTIQ: Milan ŽivanovićOvaj projekt čija je realizacija trajala osam meseci – ima šansu da opstane samo zajedničkim naporima. Nećemo uvoditi nikakvu pretplatu, sajt će biti otvoren za čitanje svih sadržaja, ali se nadamo da će nam i čitaoci pomoći svojim dobrovoljnim prilozima u granicama svojih mogućnosti.

Nulti-broj koji je pred vama ima preko 200 priloga, dovoljno za nekoliko impresivno debeljuškastih knjiga. Nastavićemo, obećavamo, istim tempom.

Možda posle svih muka, suđenja, propasti i katastrofa kroz koje smo prošli, zaslužujemo nadu u XXZ budućnost.

Zato ste u obavezi da nam se javljate emailom, preko našeg twittera, facebooka i instagrama – da nam kažete šta vam se dopada, a šta ne dopada.

A, sad, izvolite na čitanje!

Nismo valjda džaba krečili ovoliko meseci!

 


Galerija

Oceni 4.7333333333333