Potreba za mržnjom
zid

Photo: interiorurwah.com

Pretnje smrću: Opasni grafiti u Prištini

Kosovska policija nije objavila da li se počelo s potragom za tvorcima grafita koji su se 7. jula pojavili u Prištini. Poruke pozivaju na ubijanje homoseksualaca, a dvojezične su: na engleskom – „kill homosexuals“, odnosno na albanskom – „vrisni homoseksualët“. Jasno je da je svaki poziv na ubistvo krivično delo, ali iz policije kažu da se o počiniocima još uvek ništa ne zna.

Homofobija nije sitnica. Iako se većina ponaša kao da jeste (jer joj se može), utiče na svaki minut života LGBTIQ+ osoba – od trenutka kad su prvi put prinuđene da sakriju svoju pravu prirodu. Iako ponekad na nju zaboravimo, posebno ako živimo među ljudima koji nisu homofobični, i dalje boravimo u ona četiri zida, ma koliko da smo daleko od njih pobegli. Posebno je strašno kad na tim istim zidovima čitamo kako neko želi da nas ubije.

Organizacija za borbu protiv diskriminacije LGBTIQ+ osoba na Kosovu je poruke ispravila, a aktivisti su iznad „ubiti“ dodali „poljubiti“. Tako se „ubij gejeve“ pretvorilo u „poljubi gejeve“, a možda bi još bolje bilo „ostavite nas na miru i pohapsite one koji nam prete smrću“.

Parada ponosa je na Kosovu održana već sedam puta, što je veliki uspeh. Mržnja ipak buja, iako nije jasno na koji to način LGBTIQ+ osobe ugrožavaju većinsko stanovništvo.

Oceni 5