Minule decenije
Music1

Photo: Screenshot

Sloboda u videospotovima

Sve se menja. Publika je danas drugačija nego pre dvadeset godina, pa se ponekad čini da ništa više ne može da nas šokira. Ne tako davno su stvari mogle da budu „previše“, pa se svašta zabranjivalo, čak i muzički spotovi. Na meti su naravno bili i oni koji su se usudili da prikažu ljubavni zanos između osoba istog pola.

Queen, Body Language

Spot za Body Language je ušao u istoriju kada je 1982. godine postao prvi koji je zabranjen na MTV televiziji, a zbog homoerotike i golotinje. Svi članovi benda su doduše bili potpuno obučeni, pa je golotinja došla iz cenzorskih glava. Uprkos zabranama, a možda i zbog njih, pesma je postala veliki hit.

George Michael, Outside

Spot iz 1998. godine je izazivao velika društvena komešanja, a zbog „eksplicitnosti“ i seksualnih kretnji. Velika stvar za vesele devedesete.

t.A.T.u, All The Things She Said

Ko ne pamti taj poljubac iz 2002. Članice sastava t.A.T.u su igrale na tu kartu, a trik je upalio. Video za All The Things She Said je kritikovan, ali nikada nije zabranjen.

Paula Abdul, Crazy Cool

MTV je 1995. odbio da emituje spot za pesmu Crazy Cool, a ni danas ga nema u beskrajnim internet prostranstvima. Niko u to vreme nije trpeo previše erotike, pa je kasnije snimljena „čistija“ verzija, bez jahanja mehaničkog bika, bez šipke i polivanja šampanjcem.

Christina Aguilera, Dirrty

Iako je prilično heteronormativan po današnjim standardima, ovaj spot je početkom dvehiljaditih mogao da se vidi u gej barovima širom sveta.  Konzervativno društvo ga je bojkotovalo, čak i neke poznate ličnosti koje se danas izdaju za slobodoumne.  

Madonna, Justify My Love

Naravno da se na listi našla i Madonna i spot za Justify My Love. Te 1990. godine publika nije mogla da podnese biseksualni kontekst, pa je video zabranjen. Kasnije se pojavio kao VHS singl.

*Izvor: Queerty; Preveo i prilagodio XXZ magazin

Oceni 5