Paklena kuhinja XXZ magazina
Sutlijaš 01 S

Photo: Screenshot

Sutlijaš sa suvim šljivama

Ko ne jede u pekarama, taj ne zna šta je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog, koje na policama supermarketa čami toliko dugo da se bašte i ne seća. Tu su i druge jestive biljke, a najbolje su sveže. Na primer pirinač i šljive. Za one koji jedu slatko – slatke stvari čekaju. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte ih ili menjajte. Tačno je da puding od pirinča najčešće nije komplikovana, zapetljana stvar, ali može da bude zanimljiv – sigurno je zdraviji od bajatih sendviča iz izloga.

Za ovu izmišljotinu je potrebno:

2dl pirinča

Litar mleka

Malo soli (bukvalno prstohvat)

Jedan vanilin šećer

Osam kašika šećera

Cimet (po ukusu)

Pakovanje suvih šljiva

Pirinač se prvo opere, potom stavi u šerpu i nalije vodom, tek da tečnost prekrije zrna. Kad počne da vri doda se ona mrvica soli i smanji se temperatura. Spremiti još 1dl vode i dolivati malo po malo, sve dok pirinač sve ne „popije“. Smesa se stalno meša da se ne zalepi. Kad voda uvri, mleko stupa na scenu – doliva se po malo, sve dok se sve ne potroši.

Kad ste negde na polovini pripremljenog mleka, dodajte šećer, vanilin šećer i šljive. Kuva se sve dok pirinač ne upije sve (ponavljam: stalno mešajte). Na kraju sutlijaš ostaviti u šerpi još desetak minuta, potom sipajte u činije i pospite cimetom.

 

Oceni 5