Paklena kuhinja XXZ magazina
Willi 12 S

Photo: William Eggleston

Ulaze u kafanu paradajz, paprika i pile…

Ko ne jede u pekarama, taj ne zna što je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog, koje na policama supermarketa čami toliko dugo da se bašte i ne seća. Tu su i druge jestive biljke, a najbolje su sveže. Na primer luk, paradajz i paprika. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte ili ih menjajte. Tačno je da stara prženija najčešće nije komplikovana, zapetljana stvar, ali može da bude zanimljiva – sigurno je zdravija od bajatih sendviča iz izloga.

Za ovu izmišljotinu je potrebno:

- glavica crnog luka (količina povrća se menja po potrebi)

- dva paradajza

- paprika

- jedan batak, jedno belo meso

- dva jajeta

- so

- mrvica origana

- ulje

Piletina se skuva, izvadi iz čorbe i ostavi da se ohladi. Potom se isitni, deo se vrati u čorbu, deo ostavi za prženiju. Na zagrejanom ulju se izdinsta crni luk, kad postane staklast doda se paprika i paradajz. Pošto masa postane ujednačena, obično nakon dvadesetak munuta, doda se pileće meso. Posle desetak munuta možete da umutite jaja, ulijete ih u jelo i dobro promešate. I to je to.

Oceni 5