Stričeva kuharica
Spanac 01 S

Photo: www.pinterest.pt

Pureća prsa sa špinatom i mozzarelom

Dakle danas kuhamo po “normativu” za jednu osobu. Nadam se da niste sebični i da ćete kuhati i za ostale ukućane također. Za „tog jednoga“ trebat će vam jedan poveći odrezak od purećih prsa (pazite da ne bude pretanak ), oko 250 g svježeg špinata i jedna manja “glavica” mocarele. Odreske ostavite dva sata da se namaču u mlijeku u koje ste razmutili jednu žlicu Vegete i zdrobili tri česna češnjaka.

Dok se to namače očistite špinat i samo ga par minuta kuhajte u vodi. Čisto da “ofjapi” i otpusti jedan dio onog trpkog okusa koji ponekada ostavlja u ustima. Kada ste ocijedili špinat stavite ga negdje na stranu dok pripremite i ostale namirnice potrebne za ovo jelo.

Mozzarelu narežite na fetine od cca ½ cm. Za svaki odrezak jedna gruda mozzarele. Ne štedite na siru. Rađe mećite manje soli. Ionako nije zdrava, ali samo ako je rabite previše.

Kada su se odresci dobro namočili i poprimili malo od češnjaka i Vegete, uključite pećnicu na 200 °C, obrišite odreske i ispržite ih na vrlo malo ulja. Čak bi bilo dobro da ih pržite kao na žaru. Čim se odrezak počne približavati fazi da je skoro gotov skinite ga s vatre, stavite u jednu vatrostalnu posudu, posolite i popaprite, po njemu raširite onaj prokuhani špinat u koji ste dodali žličicu svježeg maslaca i preko svega poslažite one fetine mozzarele. Stavite to u pećnicu i neka se radi sve dok se mozzarela ne rastopi i počne hvatati koricu. Odresci su gotovi, a vi još niste stigli potegnuti ni jedan gutljaj. Ja ne znam šta ste čekali. Pa ne čekajte da vam ja svaki put kažem „ajde sad“.

Uz ove odreske obavezno poslužite prženi krompir. Pržen u dubokom ulju . Ali krompir ne gulite i ne režite kao za pomfrit. Dobro ga operite, narežite na tzv. “seljačke fete” (kao kada režete jabuku) uvaljajte ga u oštro brašno i onda stavite u vrelo ulje i pržite dok ne dobije tamnu zlatnu boju. Odnosno dok ne bude gotov.

Uz ovakav “seljački krompir” ide i umak od kiselog vrhnja. Onog gustog. Oko 3 dl kiselog vrhnja (to nije za jednoga – to je umak za sve) razmutite u jednoj zdjelici sa nasjeckanim (još bolje sa zdrobljenim) češnjem češnjaka i jednom žličicom senfa, Sve umjereno posolite i popaprite. Možete nakapati i sok od pola limuna. Takav umak poslužite u posebnoj zdjelici svakome za stolom. Ako nemate takve zdjelice onda ih kupite za drugi put, a ovaj put stavite u jednu šalicu za kapucino.

Umačete svaki zalogaj krompira u taj umak ili jednostavno prelijte umak po krompiru. Ja više volim ono sa umakanjem.

Uz ovo jelo ne služi se salata. Štedi se.

Eto, to bi vam bila moja ideja za subotnji ili nedjeljni ručak.

Dobar tek želi vam Stric.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5