Zamena za Google
Ppedia 01 S

Photo: www.pussypedia.net

Pussypedia: Pitanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju

Slično je razmišljala i Zoe Mendelson, novinarka iz Meksika, koja je nakon neuspješnog guglanja “Mogu li žene squirtati?” s prijateljicom, umjetnicom Mariom Conejo, odlučila pokrenuti web stranicu koja će pružiti objektivne, vjerodostojne i razumljive informacije o ovoj i sličnim temama. To su i učinile, zahvaljujući crowdfunding kampanji na Kickstarteru kojom su prikupile 22,000 dolara.

Pussypedia je “besplatna, dvojezična (engleski/španjolski), inkluzivna enciklopedija vagine” koja donosi informativne tekstove o različitim temama, od toga kako održavati higijenu vagine, do masturbacije, prevencije spolno prenosivih bolesti i pobačaja.

Ako krenemo od pretpostavke da je znanje moć, jasno nam je da trebamo više znanja o našim tijelima. Znanje je alat za uspostavu kontrole. Ako nemamo kontrolu nad vlastitim tijelima, ne možemo ih u potpunosti posjedovati, a ako ne pripadaju nama, kome pripadaju?,” kazala je Mendelson.

U procesu prikupljanja informacija, Mendelson i Conejo je surađivala sa stotinjak umjetnica i novinarki. “Sve što objavljujemo,” kaže Mendelson, “je hiper-provjereno od strane ginekologa i drugih stručnjaka”, a koriste i pomno birane i provjerene podatke iz drugih izvora, primjerice medicinskih časopisa ili web stranica. Ipak, naglašava da Pussypedia nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju te da bi se u slučaju zdravstvenih problema ili nedoumica posjetiteljice stranice trebale konzultirati sa svojim liječnikom ili liječnicom.

Mendelson i Conejo objašnjavaju da su odabrale riječ “pussy” koja ovdje označava “neku kombinaciju vagine, vulve, klitorisa, maternice, mjehura, rektuma, anusa i, tko zna, može i kojeg testisa”.

“Nepravedno je da u današnje vrijeme nismo svjesne kako naša tijela funkcioniraju. Kako da onda kontroliramo svoju seksualnost i trudnoću? Mislim da većina problema u mojoj zemlji, Meksiku, proizlazi iz nedostatka obrazovanja općenito. A kada govorimo o spolnom odgoju, to je nešto zastrašujuće, uvijek se izbjegava ili tretira kao nešto loše, grešno, zbog religije i mačo kulture. Pružanje provjerenih i svima dostupnih informacija jedno je od rješenja. Moramo se obrazovati,” rekla je Conejo.

 

Oceni 5