Ekskluzivno: Politički kuvar Dejana Novačića
Depardje

Voli, i ja vas: Depardje i Putin

Photo: Reuters

Putin i Depardje: Cezarov poklon

Ruski predsednik Vladimir Putin upravo je potpisao Izvršnu naredbu kojom se dodeljuje rusko državljanstvo Žeraru Depardjeu. Putin je odlučio da, pored ruskog pasoša, počasti svog štićenika “Žoru“ lovom na divlje svinje u Mordoviji, regionu u kojem je slavni glumac prijavio svoje novo boravište.  Na Depardjeovo iznenađenje, umesto lova iz zasede, Putin je organizovao tradicionalni ruski lov iz helikoptera. Putin je lično, go do pojasa, jednom rukom pilotirao a drugom pucao na divlje svinje iz kalašnjikova.

Divlji vepar „Asteriks i Obeliks“

Sastojci:

Svinjska pečenica

Marinada: Povrće (šargarepa, beli luk, crni luk), maslinovo ulje, začinsko bilje, limunov sok, dižonski senf.

Pakovanje gotovih knedli

Način pripreme:

Šanse da će vas Putin ikada pozvati u lov veoma su male. Zato marinirajte svinjsku pečenicu kao da pacujete divljač: poređajte slojeve mesa i povrća, dodajte lovorove listove između, pa prelijte marinadom. Držite u frižideru najmanje dva dana. Zatim pecite četiri sata na tihoj vatri i dodajte malo vina kada za to dođe vreme. Poslužite sa knedlama.

***

Uveče, jedan od mnogih veprova koje je Putin tokom dana izrešetao bojevim mecima, završio je u lovačkom logoru. Putin je, još uvek go do pojasa, pijuckao sok od crvene ribizle, po staroj navici kad priča sa strancima. Depardje je pio votku kao Rus („c'est une vraie potion magique“) i zabavljao domaćina tračevima o francuskim političarima, za šta je Putin pokazao značajno interesovanje. Ohrabren reakcijom, Depardje je nastavio da pije i uskoro je prešao na masne viceve. To nije dalo željeni efekat, pa je pokušao da otpeva „Moskovske noći“ na ruskom, ali nije znao reči.

Putin mu je, kao u šali, rekao da će, ako se ne zaustavi, reći telohraniteljima (koji su čučali u obližnjem grmu) da ga obese o drvo. Depardje se nasmejao i setio svog omiljenog stripa iz detinjstva, popio još jednu votku, a zatim podigao celog vepra uvis i pretvarao se kao da ga grize.

Putin je ćutao.

Depardjeu je bilo malo neprijatno:

- ... Mi smo sada Asteriks i Obeliks ...?  - pokušao je da objasni, a zatim je iz nekog  razloga spustio ruku na Putinovo rame.

Putinove oči su se suzile.

Iz grma se začulo tiho komešanje.

Depardje se trenutno otreznio.

Oceni 5