Dogodilo se pre dvadeset godina
Queer 01 S

Photo: IMDb

Queer as Folk: Serija koja je probudila generacije

Oni koji redovno čitaju moje kolumne znaju da sam odrastao u Pittsburghu, što je, kada je Showtime po prvi put počeo da prikazuje Queer as Folk, u meni probudilo interesovanje, budući da junaci serije žive baš u tom gradu.

Bilo je to pre tačno dvadeset godina, i bio sam razočaran već nakon prvih nekoliko epizoda. Liberty avenija iz serije nije ni malo ličila na predgrađe Pittsburgha koje sam ja poznavao, budući da je u realnosti u tom delu grada bilo više sterjt barova i poslovnih zgrada nego gej klubova. Bilo mi je jasno da kreatori žele da pokažu da gej život može da cveta i u manjem gradu, ali ipak nisam verovao da bi to u Pittsburgu bilo moguće na taj način.

Priznajem da sam osećao i zavist. Te 2000. godina sam punio 36 i tek sam se mirio sa svojim identitetom, a po merilima serije sam već bio „star“, budući da su junaci od prve epizode paničili zbog tridesetih rođendana. Bili su mladi. Ja nisam. Za njih sam bio nešto iz praistorije, neko čije je vreme prošlo.

Pored toga mi je bila nepoznata klika iz koje dolaze, možda zbog toga što mi nije bilo udobno u sopstvenoj koži. Nisam imao grupu gej prijatelja i gej klub ili bar koji bih nazivao „svojim“. Zbog serije sam osećao kao da sam nešto propustio, da sam izgubio priliku da živim kao slobodan gej muškarac. Na sredini prve sezone izgubio sam interesovanje.

Seriji sam se vratio tek 2015, pošto sam napunio 50 godina. Bio sam u teškoj depresiji, pa sam, iz razloga koji mi je i danas nepoznat, odlučio da bindžujem seriju u tami spavaće sobe. I nešto se promenilo. Queer as Folk je u meni budio osećaj nostalgije, u stomaku sam osećao nešto gorko-slatko. Vratio sam se u vreme kada sam bio mlad i kada sam plesao, želeo da budem potpuno ja i potpuno slobodan. Razlika između serije i moje mladosti je bila u tome što je u moje vreme biti mlad značilo imati bezbroj odnosa koji su trajali samo po jednu noć. Gej muškarci nisu bili prijatelji, samo seks partneri. Moja staza do gej oslobođenja je bila prilično usamljena.

Serija me vratila u 1994, u vreme kada sam se preselio na Manhattan i upoznao mladića u školi glume. Bio je to moj prvi „njujorški dečko“. Sladak, ljubazan i zabavan. Prve dve nedelje „udvaranja“ su mi pokazale šta zapravo znači biti srećan kada si u vezi sa drugim muškarcem. Tako sam se osećao sve dok mi jedne večeri nije saopštio da je HIV pozitivan. U tom trenutku je nestao sav moj optimizam. Jedva sam podnosio to što sam gej. Bolest koja je u to vreme značila smrtnu presudu mi je prelila čašu. Ostavio sam ga.

Tokom depresije sam mnogo razmišljao o sopstvenom životu. Veze sa mladićem iz Njujorka sam se setio baš u trenutku kada sam stigao do druge sezone serije Queer as Folk. Tada se pojavio Ben, muškarac koji živi sa HIVom i zaljubljuje se u jednog od glavnih junaka – Michaela. I pored određenih teškoća Michael je napravio izbor koji ja 1994. godine nisam – da živi srećno sa muškarcem kog voli, uprkos virusu.

Ben je za mene bio najvažniji deo serije, a njegova veza sa Michaelom centralni deo priče. To me je nateralo da sve više razmišljam o grešci koju sam napravio. Ben i Michael su pokazali da ljubav i HIV idu zajedno, što je u to vreme bilo velika stvar, jer je mnogima bilo šokantno, neprihvatljivo. To kako je Ben prikazan u seriji se razlikovalo od toga kako su se osobe koje žive sa HIVom prikazivale na televiziji u to vreme. Bila je to priča koja je bila neophodna, nešto što je izgledalo nerealno, a u stvari je i tada bilo bliže realnosti nego što smo mislili.

Danas je sve drugačije, budući da je zahvaljujući modernim lekovima život sa HIV virusom skoro sasvim normalan. Ali je broj onih kojima je odnos sa pozitivnom osobom i dalje problem ipak veoma veliki. Da li to znači da je Queer as Folk važan i danas isto kao pre dvadeset godina?

Glumac Robert Gant je igrao Bena Brucknera. Javnosti se autovao tek nakon prve sezone. U ulozi mu nije bilo neprijatno, budući da je privatno bio slobodan gej muškarac. Ben je tako postao prvi HIV pozitivni junak koji je na ekranu živeo slobodno, čak srećno. Pojavio se i kao suprotnost Michaelovom ujaku Vicu, koji pripada starijoj generaciji muškaraca, i takođe je HIV pozitivan. Vic je za razliku od Bena usamljen, ormarić mu je pun lekova, što je u prvoj sezoni izazvalo negativne reakcije kod dela publike.

Queer as Folk se pored života sa HIVom bavi i drugim problemima manjinskih zajednica, pa je zbog toga vrlo važan i danas. Jasno je da serija, kao uostalom i sve druge, nije sasvim utemeljena u realnosti, posebno ako gledaoci žive u konzervativnim zemljama u kojima cveta neznanje i netolerancija. Značaj serije su prepoznali i pripadnici mlađih kvir generacija, budući da su mnoge stvari relevantne i 2020. godine, jer se gej narod i danas autuje i bori za jednakost i slobodu.

Prevod: XXZ magazin

*Izvor: The Advocate

Oceni 5