Koncert u Moskvi
Rammste1

Photo: Screenshot

Rammstein: Poljupcem protiv homofobije

Članovi benda Paul Landers i Richard Kruspe poljubili su se na sceni tokom koncerta u Moskvi, a kako bi dali svoj glas protiv homofobije i odgovorili na anti-LGBTIQ zakone koji su u Rusiji na snazi već neko vreme. Grupa je ovaj potez proslavila i na svom zvaničnom Instagram profilu, a pod naslovom "Russia, We Love You!".

Zakon protiv „gej propagande“ je u Rusiji donet još 2003. godine, a odobrio ga je Vladimir Putin lično. Zakonodavci su tom prilikom objasnili da im je cilj da decu zaštite od homoseksualnosti, pa je svaki „homoseksualni čin“ postao protivzakonit, a aktivizam praktično nemoguć. Mnogi gejevi i lezbejke su stradali od tada, bilo da su izgubili posao ili pretrpeli nasilje, a prema zakonu i strani državljani mogu da snose posledice ukoliko na bilo koji način podrže homoseksualnost, i da provedu do 15 dana u zatvoru ili, pak, plate kaznu u iznosu od 50 hiljada rubalja, što je nešto više od 700 evra.  

Nedelju dana pre toga, na stadionu Śląski u gradu Chorzów u Poljskoj frontmen grupe Till Lindemann razvio je zastavu duginih boja u znak podrške poljskoj LGBTIQ zajednici koja je tokom Meseca ponosa pretrpela višestruko nasilje, a posebno na Paradi ponosa u konzervativnom gradu Bialystok.

Oceni 5