Weekend Videos
Hoo 18 S

Photo: Milan Živanović/XXZ

Ranjivost i ništa

Ljubav i ranjivost: Ako ne znamo kako da budemo ranjivi, ništa od ljubavi. Čovek nije superheroj, nije ni „normalan“, iako toliko insistiramo na tome. Snaga nikoga stvarno ne impresionira, što ne znači da u kriznim situacijama nije neophodna.

Estetika "ružnog": Žal za neproživljenom prošlošću očituje se i u arhitekturi. Toliko puta smo slušali o užasima (post)modernizma, socijalističkom realizmu i, s druge strane, prelepim zgradama kakvih više nema, da se neki od nas pitaju zašto je to tako. Masovna proizvodnja ide ruku pod ruku sa demokratizacijom, a uz to se menjaju i ostale društvene okolnosti, pa i moda. Pokušaj povratka na staro stoga uglavnom liči na farsu i kič.

Još malo o J. K. Rowling: Iako neće osiromašiti zbog svojih jezivih stavova, Rowling je pokazala da uspeh novac ne donose sreću i mir. Javne ličnosti bi dobro trebalo da paze šta govore.

Šta bi bilo kad bi bilo: Da su "Gordost i predrasude" podcast, bili bi urnebesni, a sigurno i slušani!

Kratko i strašno: Dobre horor priče izazivaju nervozu. Kad su kratke strah je još veći.

Kome trebaju istorijski arhivi: Čak i dokumentarni film o istorijskom arhivu može biti izuzetno upečatljiv kada se radi profesionalno i temeljno. Slučajno smo naišli na ovaj raritet iz 1984. godine, koji se može pohvaliti odličnim scenarijem, a u kojem se posebno ističe zaključak.

Oceni 5