Najbolja književna djela regije
Predrag Matvejević

Photo: Jovica Drobnjak

Raspisan konkurs za nagradu Predrag Matvejević

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr – književne eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Nagrada se dodjeljuje u vidu plakete, te skulpture ”Matvejević”, rad kipara Mrđana Bajića iz Beograda. Nagrada će se odijeliti 7. listopada (na Matvejevićev rođendan), za knjige izdate u posljednje tri godine na području “regije” (odnosno bivše Jugoslavije), dakle za knjige izdane 2019.,2020., 2021. godine.

Knjige trebaju biti izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku, ili prevedene na te jezike ako autori pripadaju slovenskom, albanskom ili makedonskom jezičnom području. Time se ne bi izražavao nikakav politički unitarizam, već činjenica da je ovo kulturno i književno područje i dalje upućeno jedno na drugo kao prirodno okruženje, iz jezičnih i kulturnih razloga. Ujedinjeni u različitosti, poput Europe, gdje su sličnosti ipak opstale, iako su različitosti politički prevagnule.

Knjige je potrebno, u tri primjerka, do petnaestog srpnja (15.7.2022.) dostaviti na adresu: Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, 10 000 Zagreb, s napomenom ”Za književnu nagradu Predrag Matvejević”.

Knjige će ove godine ocjenjivati stručna komisija u sastavu Suzana Matvejević, Darija Žilić i Andrea Grgić. I ove godine dodijelit će se jedna međunarodna nagrada Predrag Matvejević izvan konkurencije, također plaketa i skulptura Matvejević.

*Prenosimo s portala Radio Gornji grad

Oceni 5