Paklena kuhinja XXZ magazina
Spanac 01 S

Photo: www.pinterest.pt

Recept: Pasta sa tunjevinom i spanaćem

Ko ne jede u pekarama, taj ne zna što je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog, koje na policama supermarketa čami toliko dugo da se bašte i ne seća. Tu su i druge jestive biljke, a najbolje su sveže. Na primer spanać. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte. Tačno je da pasta najčešće nije komplikovana, zapetljana stvar, ali može da bude zanimljiva – sigurno je zdravija od bajatih sendviča iz izloga.

Za ovu izmišljotinu je potrebno:

- pola pakovanja špageta ili bilo koje druge testenine koja se kuva između 5 i 11 minuta (ili celo pakovanje)

- konzerva tunjevine

- 3 ili 4 kašike kisele pavlake

- suvi peršun

- beli luk u prahu

- kajen biber (mleveni)

- origano

- kurkuma

- parmezan

- praziluk (polovina štapa)

- spanać (količina po želji)

- so po ukusu

Testenina se, logično, obari, a za to vreme se u posudi odgovarajuće veličine usitnjena tunjevina pomeša s pavlakom, pa se tome dodaju začini. Odvojeno se izdinsta praziluk, a nakon desetak munuta se doda spanać i dinsta još desetak minuta. Pospe se belim lukom u prahu, a kad se malo prohladi, pomeša se s tunjevinom i pavlakom. Kad je testenina gotova, blago se prohladi i pomeša sa prethodno pripremljenom smesom od ribe, mlečnih proizvoda i spanaća. Na kraju se svaka porcija pospe peršunom i parmezanom.

Oceni 5