Od 8. do 12. novembra
Japansko-srpski festival filma

Photo: Promo

Reditelj Piter Veber gost Japansko-srpskog festivala filma

Veber se proslavio debitantskim filmom „Devojka sa bisernom minđušom“ (Girlwith a PearlEarring), u kojem igraju Skarlet Johanson, Kilian Marfi i Kolin Firt, a koji mu je doneo nominacije za gotovo sve najveće filmske nagrade, uključujući i tri za Oskara. „Uzdizanje Hanibala“ (Hannibal Rising) sa Gasparom Ulielom, Risom Ifansom i Gong Li, „Imperator“ sa Tomi Li Džonsom koji je delom sniman u Japanu, kao i višestruko nagrađivana serija „Šest stopa pod zemljom“ samo su deo njegovog opusa.

Pored Pitera Vebera, ovogodišnji JSFF posetiće i čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks (Luci Lenox), saradnica najvećih filmskih studija, koja će takođe održati seriju predavanja, reditelj koji je na JSFF-u 2020. godine dobio nagradu za najbolji film, MasakazKaneko, kao i jošnekolicina značajnih japanskih filmskih autora.

Pomenuti gosti će takođe biti učesnici panela i masterklasova u organizaciji JSFF-a, za koji su prijave otvorene od ponedeljka 16. oktobra na sajtu.

Ovogodišnjoj selekciji dugometražnih ostvarenja japanske i srpske produkcije pravdu će upravo deliti Piter Veber i Masakazu Kaneko, kao i srpski predstavnici glumica Monika Romić i viseštruki pobednik JSFF-a, reditelj Ognjen Petković.

Ovo će ujedno biti i prva poseta Pitera Vebera Srbiji, čije se interesovanje o srpskoj kulturi i domaćoj filmskoj sceni pobudilo nakon poznastva sa glumicom i direktorkom festivala Jovanom Stević u okviru madridske radionice sa Nensi Bišop (Nancy Bishop).

JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Beograda.

Budući da JSFF slavi 10 godina postojanja, što predstavlja svedočanstvo trajnog uticaja koji je imao na promovisanje kulturne razmene između dve zemlje, ovogodišnja tema festivala je Trajanje / Lasting. I ne samo na JSFF-u, već i u svetskoj kinematografiji, trajanje je faktor koji pretvara ispričane priče u legende, ukazuje na iskonske vrednosti koje opstaju kroz vreme i postaje dokaz uspeha. 

Oceni 5