Kvir u potrošačkoj korpi
Doritos1

Photo: Screenshot

Reklamiranje normalnog života

Reklamu je objavio Doritos Mexico uoči praznika, a vrlo brzo je obišla čitav svet, ne zbog proizvoda koji nudi, već zbog priče koju priča.

Zasnovana na istinitoj priči, reklama počinje kada sin telefonira ocu kako bi ga obavesti da se kući vraća sa Manuelom kojeg je upoznao na fakultetu. Stižu baš na Božić, pa je reklama zbog toga i naslovljena The Best Gift (Najlepi poklon). Narator je otac koji naglas čita Reddit post u kojem od drugih korisnika traži savet kako da svom kvir sinu da do znanja da je voljen i prihvaćen, budući da sumnja da mu je Manuel više od prijatelja. „Imam 52 godine i sina. Razveden sam i potreban mi je vaš savet“, kaže otac na početku reklame, „Moj sin i njegov „prijatelj“ su par, ali se boje da mi to kažu“.

Reklama se, naravno, završava tako što otac sinu kaže da je sve u redu. Iako se radi o marketinškom potezu, ova priča je važna jer je kvir ljudi u javnom životu još uvek malo. Svaki primer je dobrodošao, pa makar mu primarna svrha bila da proda Doritos. Najbolji poklon svakako jeste prihvatanje, jer život je za drugačije naporniji nego obično. Neka deca od vas nauče o normalnom životu koji je jednak za sve, a ne o nasilju i mržnji.

Oceni 5