Erste banka: Poštovanje je moguće
Erste 01 S

Photo: screenshot

Reklamiranje života koji nije samo prosta egzistencija

Dok se u Srbiji marketing, i život uopšte, uglavnom svode na nemušto obećavanje potancijalnim klijentima, te biračima, da neće biti tretirani kao stoka, a uz pomoć slogana poput „mi vas ne jašemo, ne šišamo, ne čerupamo“ koji bi građanima trebalo da garantuju da će živeti nešto bolje od prosečnog konja, u belom svetu ovakve akcije zahtevaju ozbiljne strategije i taktike kako bi se novi proizvod približio potrošačima koji pripadaju takozvanom „novom mejnstrimu“.

Već sama upotreba termina „novi mejnstrim“ prosečnom srpskom biću sigurno signalizira da je onaj kojem je takva kovanica uopšte mogla da padne na pamet, sigurno nekakav strani plaćenik, propalica, besposličar, pa bi tu prestalo svako dalje interesovanje. Tako ne bi imao ko da sluša o segmentima društva na koje se populacija deli, te preispituje načine na koje smo do sada gledali na svet, ili o tome da srpski domaćin možda više i nije najveća ciljna grupa, budući da se pozicije koje utiču na kupovnu moć društvenih jedinica koje nazivamo porodicama, menjaju. Tako na ekonomiju utiče i način na koji poslovanje tumače milenijalci, te emancipacija žena, ali i sve veća vidljivost LGBTIQ populacije.

Istina je da bi moglo da se kaže da se ni jedna od ovih grupa nije rodila juče, ali je istina i to da njihovi pripadnici sve odlučnije odbijaju da ostanu u kuhinji, četiri zida, te na bilo kojem mestu u okviru kojeg su ih razna samoproklamovana regulatorna tela zatvarala poslednjih decenija. Tako sve češće manjinske grupe, te one koje su odavno žigosane kao slabije, pa im je na taj način ukinuto svako pravo glasa i izbora, glasno govore o stvarima koje žele ili ne žele, na šta iskusni stručnjaci za marketing reaguju. LGBTIQ populacija u svetu, ali sve češće i u Srbiji, tako reaguje na nejednakost i diskriminaciju koja dolazi od različitih malih i velikih preduzeća (setimo se slučaja beogradskog kafića koji je nedavno istakao obaveštenje da je zabranjen ulaz LGBTIQ osobama, te reakcija koje je zajednica na taj događaj imala), i sve češće odbija da ćuti o nepravdama o kojima do juče nije bilo dozvoljeno da se govori.

Činjenica je da marketing nije stvar ličnog afiniteta, ili ljubavi, te da to što kompanije sve češće prepoznaju potencijal u oglašavanju koje je usmereno ka manjinskim grupama ne znači da svet ima više razumevanja, ali je svako uključivanje važno, budući da pravo na izbor, te bilo koje osnovno ljudsko pravo, ne bi ni smelo da se dodeljuje na osnovu naklonosti koju oseća ili ne oseća zakonodavno telo, te onaj koji je jači, već bi moralo da se podrazumeva. Tako je reklama u režiji Erste banke svetli primer onoga kako bi zdrava reklama trebalo da izgleda, budući da nedvosmisleno podržava različitost, te preispituje i neke druge probleme primitivne današnjice, poput negiranja evolucije, ili borbe protiv vakcina. Istina je da nije napravljena za srpsko tržište, ali jeste na jeziku koji razumemo.

Retko je da reklama, koja je uglavnom osmišljena da bi se ostvario profit, šalje tako snažnu poruku, te jasno poručuje onima koji se po nečemu razlikuju da veruje u njih, te da poštuje to što I sami veruju u sebe. Nepretenciozna promocija ravnopravnosti, bez dramatičnih momenata na koje smo navikli, tako klijentu obećava više od proste egzistencije, te nudi svet u kojem je poštovanje moguće.

Oceni 4.6