Izbor magazina RiRock.com: Najbolje pjesme iz Rijeke od 1979. do 2007.
Hesus 01 S

Među prvih pedeset najboljih iz Rijeke: Grupa Hesus Attor

Photo: Moon Lee

Riječka rock scena: Top 50 pjesama (1)

Šta je te 2007. povodom ove liste pisao RiRock.com? Čitamo: U glazbi ne postoji neki univerzalni ”glazbometar” kao niti u rocku ”rockometar” da bismo mogli izmjeriti i, barem približno, egzaktno potkrijepiti tko je najbolji glazbenik, a tko ”najveći rocker”. No, ipak se u svijetu popularne kulture gotovo svakodnevno susrećemo s raznim top-listama ovakve ili onakve tematike. Čini se da je publici (kao i glazbenicima i medijima) u prirodi da, ravnajući se prema ”feelingu”, svako-toliko sastavljaju razne ”best of” liste. Naravno, drugačija pravila vrijede kada se priča o prodaji albuma, posjećenosti koncerata, prodaji karata i sličnim ”opipljivim” pitanima - no, ovdje to nije slučaj. O čemu se radi?

Ponukani e-mailovima čitetelja RiRock.com magazina i čestim zahtjevima za raznim RiRock pjesmama koji se se nakupili u ove tri godine, napravili smo, uz nezaobilazna žestoka redakcijska polemiziranja, top listu od 50 najboljih pjesama riječke rock scene od njenih najranijih dana do našeg vremena. Princip odabira bio je ”jedan izvođač - jedna pjesma”, što je u nekim slučajevima izazvalo mnoštvo nedoumica našeg omanjeg redakcijskog tima - primjera radi, katalog Damira Urbana, obje postave Parafa i Leta3 uistinu su nas stavili pred teške dvojbe - koju pjesmu od mnoštva vanserijskih uradaka izdvojiti?

U ovom odabiru koji obuhvaća gotovo tri desetljeća glazbe u Rijeci ne radi se samo o najboljim tekstovima već - o najboljim pjesmama prema tzv. općem dojmu (tekst, glazba, aranžman, društveni kontekst, interpretacija na snimci i na koncertima itd.). Nije bilo lako, ali bilo je svakako zanimljivo ”krojiti” ovu, priznajemo subjektivnu, top-listu ”Najbolje pjesme riječkog rocka” - rezultati dvotjednog promišljanja su pred vama. Tumačenja ”kako, zašto, da li, gdje,...” ostavljamo otvorena - možda i vas ponuka da i vi napravite neku svoju, drugačiji ili sličnu, top-listu najboljih pjesama RiRocka. Ovo je naš (dijelom i vaš zahvaljujući brojnim e-mailovima) odabir od ukupno 50 žanrovski raznovrsnih pjesama riječkih glazbenika od 1979. godine do 2007.

*U prvom nastavku, predstavljamo pjesme od broja 50. do 45.

50 najboljih RiRock pjesama (1979-2007):

50. DISCO’N’ACTION - Acid rock

DNA, punim imenom Disco’n’Action, osnovani su krajem 2004. u Kastvu. U bendu su bili: Kristijan Pejić – gitara, Edin Haliti – udaraljke, Zlatko Trošelj – samplovi, Goran Grgurev – bas gitara, Dalibor Peršić – bubnjevi.. Nakon niza klupskih nastupa, ubrzo su dobili etiketu začetnika plesne underground scene u regiji. Iza sebe imaju dva albuma, “Live” koji je sniman 2007. u Stereo Dvorani u Rijeci, i album “Dance or Die”. Na sajtu Terapija.net, u sjajnoj recenziji albuma “Dance or Die”, između ostalog piše: “Njihova glazba je slobodna, puna trance/thrash/punk elemenata, ali onaj tko to ne voli, samo će pomoću ponekih pop-hitova ukapirati snagu ovog benda. Primal Scream, Ministry, Nine Inch Nails, The Chemical Brothers, The Prodigy, Atari Teenage Riot, RATM, Metallica, Kraftwerk, Sex Pistols, Elvis Presley, The Rolling Stones, sva ta energija r'n'r nije dovoljna da uđe u fenomenalno uzbudljiv koncept ovog benda iz kojeg isijava čista fantazija”. P.S. Video uradak za pjesmu “Acid” nismo našli, ali zato postavljamo još jednu numeru kao ilustraciju zvuka benda Disco’N’Action. Uživajte!

49. HESUS ATTOR - Guatemala dreaming

Mada bi ih vjerojatno najlakše ubacili u ladicu s metalom odnosno nekim njegovim podžanrom, Hesus Attor su sve samo to ne. Oni su opera i kabare, etno i metal i sve ostalo što vam može pasti napamet, a najbolja referenca za upoznavanje s njima jest da su riječki bend. Koliko nam je Rijeka već dala inovativnih i originalnih bendova teško je i nabrojati, a Hesusi su svakako jedni od njih. Iako su sa svirkama započeli još 2003., nekako sve do 2008. kada su objavili debi album za Moonlee Records, za njih se izvan granica matičnog im grada i nije baš moglo previše čuti, osim u upućenim krugovima. "Sonic Gastronomy Vol. 1" bio je nešto sasvim novo na sceni. To je bio album kojeg su mogli slušati svi, jer je mješavina doslovno svih muzičkih pravaca koji su se ikada pojavili na ovome svijetu…

48. LUCAS – Vrijeme

Davor Lukas, nekadašnji pjevač grupe Fit se pokušao vratiti na domaću scenu solidnim albumom ’Lucas’ u izdanju Croatia Records (1997.) i osvojiti ponovo publiku sa prepoznatljivim, ali i modernijim ’fitovskim’ zvukom, međutim to je bio samo ’labuđi pjev’ frontmana nekadašnjeg najboljeg underground pop benda bivše Jugoslavije. U nedostaku video za pjesmu “Vrijeme”, opet imamo još jedan spot sa Lukasom u glavnoj ulozi…

47. FANCY LAZY – Canibalized

Fancy Lazy bio je riječki kvartet koji su činili: Žarko Širola (bas) Marco Bradaschia (bubnjevi) Alen Peranić (gitara) i Elvis Antić (vokal). Sredinom 90-ih bili su jedan od vodećih hrvatskih alter-noise bendova i miljenici riječke klupske publike. Nakon raspada 1996. Godine, bubnjar Marko Bradaschia koji je u Fancy Lazy došao iz grupe Transmisia odlazi na bubanjarsku stolicu novog benda Damira Urbana jednostavno nazvanog ”4”.

46. MORSO – Izlog

U glazbenom i produkcijskom smislu Morso je među najjačim domaćim bendovima novog milenija, dovoljno je da samo površno preslušate njihov prvi album ”Izlog” i shvatit ćete zašto se ”hladno” može potpisati ovakva rečenica. Primjetan utjecaj lasvegaškog benda The Killers i nešto mračnijeg njujorkškog Interpola u slučaju Morsa nije urodio dosadnim copy/paste albumom već žestokim ugrizom (morso - tal. ”ugriz”) kojim nisu polomili nejake mliječne zube već će, čini se, ostaviti vidljiv trag na tkivu domaće rock scene.

45. PUTOKAZI - Drukčija (Underground Sky remix)

Nakon originalne “Androide”, konceptualnog albuma riječke grupe Putokazi iz 2004, dvije godine docnije dolazi "Androida.Remixed", disk pun remikseva pet singlova sa originalnog albuma, samo u različitim verzijma.Tako se na domaćim prostorima pokazalo da je moguće napraviti dobar elektonički album sa primjerima trip-hopa a la ljubljeni Massive Attack Portishead kao nekakvim vodiljama.

U IDUĆEM NASTAVKU: PJESME OD REDNOG BROJA 44-40.

Oceni 5