Najbolje pjesme iz Rijeke od 1978. do 2007. godine (6)
Damir Urban

U prvih deset sa s dvije pesme: Damir Urban, nekad u Lauferu, danas sa grupom Urban & 4

Photo: Facebook/ Damir Urban

Riječki Top 50: Na vrhu Laufer, tik iza njih Termiti i Let 3

Šta je te 2007. godine povodom ove liste pisao RiRock.com? Čitamo: Ponukani e-mailovima čitetelja RiRock.com magazina i čestim zahtjevima za raznim RiRock pjesmama koji se se nakupili u ove tri godine, napravili smo, uz nezaobilazna žestoka redakcijska polemiziranja, top listu od 50 najboljih pjesama riječke rock scene od njenih najranijih dana do našeg vremena. Princip odabira bio je ”jedan izvođač - jedna pjesma”, što je u nekim slučajevima izazvalo mnoštvo nedoumica našeg omanjeg redakcijskog tima - primjera radi, katalog Damira Urbana, obje postave Parafa i Leta 3 uistinu su nas stavili pred teške dvojbe - koju pjesmu od mnoštva vanserijskih uradaka izdvojiti?

U ovom odabiru koji obuhvaća gotovo tri desetljeća glazbe u Rijeci ne radi se samo o najboljim tekstovima već - o najboljim pjesmama prema tzv. općem dojmu (tekst, glazba, aranžman, društveni kontekst, interpretacija na snimci i na koncertima itd.). Nije bilo lako, ali bilo je svakako zanimljivo ”krojiti” ovu, priznajemo subjektivnu, top-listu ”Najbolje pjesme riječkog rocka” - rezultati dvotjednog promišljanja su pred vama. Tumačenja ”kako, zašto, da li, gdje,...” ostavljamo otvorena - možda i vas ponuka da i vi napravite neku svoju, drugačiji ili sličnu, top-listu najboljih pjesama Ri rocka. Ovo je naš (dijelom i vaš zahvaljujući brojnim e-mailovima) odabir od ukupno 50 žanrovski raznovrsnih pjesama riječkih glazbenika od 1979. godine do danas.

* U ovom, šestom nastavku predstavljamo pjesme od broja 10 do broja 1

50 najboljih Ri Rock pjesama (1979-2007):

10. Grč - Noćas se Beograd pali

Grč je shock rock sastav iz Rijeke oformljen 1982. godine. Sastav je kroz godine promijenio više postava te je jedina konstanta njihove karijere frontmen Zoran Štajdohar - Zoff. Grč je, pukim slučajem, nastao na Dan Republike, 29. studenoga 1982. godine. Prvu postavu činili su Zoff (vokal), Marijan Barać (bubanj), Igor Modrić (bas gitara) i Zoran Klasić (gitara). Godine 1985. zajedno sa Mrtvim Kanalom izdaju kazetu Grč/Mrtvi Kanal. Pri kraju ovog razdoblja Zoff na koncertima počinje izvoditi šokantne performanse koji su sastavu pridali kultni status. Kasapljenje kravljih glava hladnim oružjem poput sjekira i motornih pila te prolijevanje krvlju od Grča je napravilo underground senzaciju, no isto je tako doprinjelo i tenzijama u sastavu. Smatrajući novonastalu estetiku sastava preekstremnom, Modrić i Klas napuštaju Grč 1987. godine. Iste godine Škuc Gallery iz Slovenije na kaseti izdaje Grčev debitantski album - Sloboda Narodu. Pojavom rata na području bivše države SFRJ Grč je još jednom pokazao svoju beskrompomisnost; kada su ih određene desničarske frakcije počele prisvajati zbog njihove pjesme "Noćas se Beograd pali" i crne odjeće koju su nosili na sceni, na koncertima su češće svirali "Jamu", uglazbljenu verziju istoimene poeme Ivana Gorana Kovačića. Nakon 27 godina, Grč i dalje vredno rade i održavaju koncerte.

9. Fit - Rijeka

Ne bojeći se sintagme ’komercijalno’, u to vrijeme posebno omražene među drugim i trećim valom riječkih punk i srodnih alternativnih grupa, Fit se na tržište probijao utabanim putevima popa, naglašenog čvrstim gitarskim zvukom i solidnim pjevnim tekstovima. Grupu su uz Miru Teševića – zaduženog ujedno i za tekstove, te Zorka Opačića – autora glazbe, činili pjevač Davor Lukas-Bajo, te bubnjar Dean Benzia. Suprotno mnogim generacijskim kolegama muzičarima, Fit je tih godina uspio izdati dva albuma, “Uz Rijeku” (1988.) i “Daj mi ruku” (1989.) s kojih publika i danas pamti hitove “Mačka”, “Rijeka” ili pak “Zvoni telefon” i “Zaboravit ću sve”. Album “Uz Rijeku” producirao je Milan Mladenović, vođa kultnog benda Ekatarina Velika, na kojem je i svirao gitare zajedno sa Zvonkom Đukićem - Đuletom pokretačem popularne beogradske grupe Van Gogh. Nagli prekid karijere se događa početkom rata u Hrvatskoj, Fit se raspada, treći album ostao je zagubljen na relaciji Rijeka-Beograd, raspad grupe nikada nije bio posve razjašnjen niti u medijima niti u kuloarima - jednostavno su nestali sa scene ’preko noći’

8. Ri Val - Učinimo nešto

Izlazi vinilni EP riječkog band-aid projekta Ri-Val pod nazivom ”Zvuk za zrak”. Na inicijativu Bojana Mušćeta i SSOH Zajednice općina Rijeka pokrenuta je 1988. ekološko-medijska akcija za zatvaranje Koksare u gradiću Bakru pored Rijeke čiji je glavni nositelj bio ovaj EP. Na ploči se nalaze dvije verzije ekološki osvještene pjesme ”Učinimo nešto” kao i skladba ”Ne za N.E.” koju potpisuju Idejni nemiri.

7. Paraf - Javna kupatila [druga postava grupe]

Pjesma sa albuma "Izleti" koji je ovaj riječki sastav izdao 1981. godine. Na albumu su radili: Zdrave Čabrijan (bass), Dušan Pjer Ladavac (drums), Ritchie Rš Vičić (guitar, synthesizer), Raul Varlen (synthesizer, organ) i Vim Cola (vocals).

6. Grad - Ima li nešto

Priča o grupi Grad priča je o riječkoj glazbenoj sceni i počinje u ”boljoj prošlosti” 1987. godine. Iako su uživali naklonost kritike i publike kao urbani rock bend, sklon artističkim izletima koji su se najbolje reflektirali kroz suradnju na video brojevima sa cijenjenim video umjetnikom Daliborom Martinisom, proći će još četiri godine do njihovog debi albuma. Objavljivanje ploče ”Ljudi” (1991.) riječki ”Novi list” proglašava jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene, odajući priznanje dosadašnjem beskompromisnom i upornom radu benda. ”Ljudi” su donijeli najbolje pjesme iz dotadašnjeg opusa Grada, kao što su “Vodi me”, “Zid” i klasik “Ima li nešto”. Dvije godine kasnije izlazi ”Amerika”, drugi album, čija naslovna stvar tjednima drži vrh tada popularnog Hit Depoa. Priznajući značaj i utjecaj Grada na Ri-rock scenu, na albumu gostuju Prlja (Let 3), Damir Urban, Leo Rumora (ex-Ogledala), Neno Belan i Davor Tolja (Denis & Denis).

5. Urban & 4 - Mala truba

Godine 1996. Damir Urban izdaje prvi samostalni album, "Otrovna kiša" u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom "4". Album, na kojem se nalaze hitovi "Astronaut", "Nebo" i "Robot", nominovan je za nagradu Porin i to u tri kategorije: za najbolji video broj ("Nebo"), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, "Žena dijete", za kojeg dobija Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne glazbe. Međutim, nagradu za najbolji album alternativne glazbe je odbio primiti smatrajući da album "Žena dijete" pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu. Pored Porina, album je osvojio i nekoliko "Crnih mačaka" te od strane glazbenih kritičara proglašen jednim od deset najboljih albuma desetljeća. U listopadu i studenom 2004. godine u studiju G.I.S. u Rijeci snima svoj treći album, "Retro", kojeg izdaje diskografska kuća "Croatia Records". Nakon toga slede albumi “Hello” (Croatia Records, 2009.), “Kundera” (Aquarius Records, 2012.) i “Mamut” (Aquarius Records, 2014).

4. Paraf - Rijeka [prva postava grupe]

Paraf je riječki punk sastav koji je osnovan sredinom sedamdesetih godina te postao preteča novog zvuka na ovim prostorima, čime zaslužuju izvanvremensku titulu "očeva punk pokreta". Djelovali su na području Rijeke. Nakon okončanih zavrzlama oko izgleda omota ploče i vještog kompromisa između sastava i izdavača, te neizbježnog (i smiješnog) oporezivanja na šund, napokon se objavljuje prvijenac Parafa pod naslovom "A dan je tako lijepo počeo". Bend su tada činili: Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan Dušan Ladavac.

3. Let 3 – Izgubljeni

Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja zajedno s odabranom ekipom riječkih glazbenika utemeljuju u veljači 1986. grupu "Let 2" no u kratkom vremenu mijenjaju naziv u "Let 3" i objavljuju dvije pjesme na kompilaciji "Rijeka – Pariz –Texas". Sastav je od početka djelovanja pratila osobita pažnja onoga dijela rock poklonika koji su odmah bili očarani jedinstvenim scensko-glazbenim kvalitetama Riječana. Ubrzo je javnost postajala svjesna da Let 3 nisu samo bizarni, bučni čudaci nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava. Nakon početne fascinacije onime u čemu je Let 3 doista neponovljiv (fantastičan image i sceničnost) postajale su vidljivije i ostale kvalitete sastava – izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo te dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih istupa. Prvi album objavljuju 1989. godine "Two Dogs Fucking", žestoki i za njihove poklonike već mitski, na kojem su pjesme kao što su himna "Izgubljeni", "Sam u vodi", "Ne trebam te" i "U rupi od smole". Drugi album, "El Desperado", objavljuju u prosincu 1991. godine. Na ploči su obrada "Vjernog psa", "Fuck Famiglia", "Ha ha ha", "Pokvarena žena" i "Mona".Glazbena specifičnost, iz osnova indie frenetičnosti, razvijena je do izuzetnerafiniranosti, uvijek praćene specifičnim humorom i osjećajem za bizarno.

2. Termiti - Vjeran pas

Termiti su bili riječki punk sastav koji su obilježili riječku glazbenu scenu i općenito glazbenu kulturu krajem 1970-ih i prvu polovicu 1980-ih godina. Prvi nastup Termita održan je u riječkom klubu "Modra", 23. listopada 1978. godine. U Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner, 21. studenog 1979. godine održan je legendarni nastup Parafa i Termita na kojem je pjevač Termita Kralj stavio WC školjku na glavu, a poletjelo je i perje u izdašnim količinama, kasnije taj scenski motiv Mrle prenosi u sastavni dio nastupa sastava Let 3. Članovi sastava Termiti bili su: Predrag Kraljević, Kralj (vokali), Robert Tičić (gitara), Berislav Dumenčić (bubanj), Damir Martinović, Mrle (bas-gitara), Josip Krošnjak Pepi (klavijature)

1. Laufer - (Ovo nije) Svijet za nas

Tijekom 1986. godine nastaje sastav Laufer u kojoj je Damir Urban autor tekstova, suautor glazbe i vodeći vokal. Prvi album Laufera "The best of...", s hitovima "Budi moja voda", "Svijet za nas", "Lopov Jack" i drugi, izlazi 1993. godine u izdanju slovenske diskografske kuće "Corona records". Pjesma "Budi moja voda" dobija nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, "Pustinje" (1994.) i "EP" (1995.) u izdanju kuće "Croatia Records". Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom. Članovi grupe Laufer bili su: Damir Urban, Veselito Mudrinić, Alen Tibljaš, Zoran Žmirić, Ljubo Silić, Vlado Simčić, Danijel Benčik, Boris Milaković i Alen Liverić.

Oceni 5