Zajednički album: Japanski Premijeri & Vava
Rkka 02 S

Photo: Dežulović Miro

Riječki zvuk '80-ih u novom ruhu

Tekst pjesme su napisali Enver Krivac i Moris Mateljan, glazbu zajedno potpisuju Krivac, Mateljan i Simcich, a vokal je Lorena Žuvić, inače i glavni vokal Japanskih Premijera.

‘Trembling Knees’ nastala je od Vavinih instrumentalnih eksperimentiranja jer je inicijalna ideja bila snimiti instrumentalni album. Putem su ipak shvatili da neke skladbe moraju biti baš pjesme. Inspiracija za stihove je bila pjesma benda Genesis, ‘Home By The Sea’, inače benda kojeg Japanski Premijeri vole u svim njegovim iteracijama.

Odabir klavijatura je bio ključan za ovu pjesmu i namjerno je takav. Baš zato da bi podsjećao na onaj riječki zvuk osamdesetih godina, kad su farfise i ostale tipke bile vrlo dominantan dio tog zvuka. “To je nekakva naša poluironična i poluprava posveta tom soundu.” – poručuju iz kolektiva.

Nakon dugogodišnjih priprema i razmjena ideja između kolektiva Japanski Premijeri i gitariste Vlade Simcicha Vave, napokon je pred slušateljima njihov prvi zajednički autorski uradak “New Green Cabaret” (Dallas Records 2021.), od jučer na svim na svim digitalnim platformama, i predstavlja jedinstveni spoj elektronike i električne gitare.

Kako je već najavio premijerni singl ‘Phthalo Blue‘, i ostatak se materijala kreće nepredvidljivim rukavcima ovih multimedijalnih glazbenika, književnika, redatelja.

Japanski Premijeri, riječki glazbeni kolektiv s jedanaestogodišnjim stažem, započeo je svoju karijeru gotovo slučajno nabacujući se raznim muzičkim idejama, što je uskoro preraslo u pravi studijski, a povremeno i živi projekt. Dosad su objavili šest albuma i isti broj EP-ja, isključivo na Bandcamp i YouTube platformama.

Jezgru Japanskih Premijera čini autorski trio u sastavu Marin Juričić, Enver Krivac i Moris Mateljan, svi zaduženi za razne instrumente u konstantnoj potrazi za novim iskustvima i iznenađenjima. Suradnja s Vavom je dosad bila tek povremena, no onog trenutka kada su odlučili zajedno snimiti album motiv se udvostručio te su nakon više od dvije godine strpljivog rada uspjeli dovršiti materijal.

“New Green Cabaret” ravnopravno je raspoređen između pjevanih songova i instrumentalnih komada, a zanimljivo je da su svoje glasove albumu ustupile članice proširene glazbene obitelji Japanskih Premijera, Petra Gržetić Fućak i Lorena Žuvić. Kao posebna gošća u pjesmi ‘Eon Blues’ se pojavljuje Iva Močibob iz grupe Turisti.

Limitirano izdanje albuma će se pojaviti na vinilu tijekom godine, a njezino vizualno oblikovanje je napravio Mladen Stipanović (SMART69), dok je atraktivne fotografije okinuo beogradski fotograf Blagoja Pešić. Producent je Enver Krivac, koji je ujedno pod pseudonimom JPTV i autor spotova za sve video uratke s ovog materijala. Konačni mastering potpisuje Matej Zec iz studija GIS, Kastav.

*Prenosimo s portala Moja Rijeka

Oceni 5