Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (5)
Aatk 33 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Ringe Ringe Raja, došla nam je tetka Maja

U novogodišnjem „Džuboksu“ broj 78,  od 21. decembra 1979, rubrika „Singlovi“ pojavila se sa samo pet proizvoda, od kojih su dva inozemna. Jugoslovenske boje do poslednje kapi očaja, branili su Maja Odžaklijevska, Marjan Miše i neka grupa pod imenom Prizma.

MARJAN MIŠE - Vrebat ću te/ Pobjednik  (RTV Ljubljana)

Većina pevača i pevačica na domaćoj zabavno-muzičkoj sceni umišlja da su neko i nešto, jer o njima piše štampa, imaju i ploču, i – TV ih ne zaobilazi. Iz serije „Iluzije i nesreće“ ove nedelje vam predstavljamo novu zvezdu, koja već ima ime i „image“ potenciran jaknom na kojoj su ispisane sledeće motorne poruke: BMW, Harley Davidson i kao štos za tinejdžerke – Harlem 36.

Star o kome govorimo zove se Marjan Miše, a pomenute detalje znatiželjni kupac može uočiti na omotu singlu, gde M.M. zuri u prostor i razmišlja kako je ovo njegov najbolji fotos i kako mu je frizura „fen-kare“ baš na mestu i kako je zgodan i privlačan i kako će postati bogat i kako će se pojaviti u ovoj rubrici... Da počnem? „Vrebat ću te“ je klasična festivalska žalopojka, obogaćena prostim zvukom nestašnih gitara i klavira na teme Zdravka Čolića. Veselo, razdragano, opa-opa ritam i svi smo u sedmom nebu. Dečak se trudi, njemu je stalo do interpretacije, ali – pomoći nema.

Usamljen, tužan bez devojke koju „vreba“ (privatni detektiv?), M.M. se rasprskava u zvučnom prostoru, pretvara se u oblačiće pare i na Harley Davidson mašineriji beži iz ovog sveta.

- Prokletstvo – reče Flaš Gordon. – Opet nam je umakao.

BOB DYLAN – Changing Of The Guards/ New pony (Suzy – CBS)

Za sve tgvrdoglave koji nisu mogli ubediti da je „Street Legal“ dobar album, Suzy je objavila i singl s dve numere, od kojih „Changing Of The Guards“ može da posluži kao klasični obrazac Dylanovog rada na prethodnoj LP ploči. U savršenoj formi, pikantno začinjeno ženskim vokalima (pozdrav od I-Threes i Marleya), Bob Dylan zvuči kao ostareli pevač koji se trudi da ide u korak sa savremenim kretanjima. Ali, van konteksta albuma, singl je izgubio od one emocionalne snage koju pesma inače ima.

Uostalom, ko mari kad ste „Street Legal“ već nabavili i slušali ga tri milijarde i osam stotina miliona puta i sve znate i kažete sebi – pa to je ona pesma! Jeste. ONA pesma. Pogodili ste.

MAJA ODŽAKLIJEVSKA - Ti si moj sledeći promašaj/ Daljine (RTB)

Sindikat „Cosa nostra musica“ čiji su vlasnici Ilić - Hreljac  - Furduj - Boček i naravno, spisateljica M.Tucaković, ovde se pojavljuje pod Hičkokovskim nazivom „Hit selekcija BMP“, gde BMP verovatno znači Biće Mnogo Para (lova je važna) ili Banka Muzičkog Posla.

U odsustvu M.T. na njeno mesto je uskočio Bora Đorđević (život je tezga), dok je za mikrofon stala Maja i gle čuda – deca zapevaše „Ringe Ringe Raja, došla tetka Odžaklijevska Maja“.

Avantura „Ti si moj sledeći promašaj“ mogla bi se nazvati  i „Put oko sveta za tri minuta“ – jer se iz iskonskog disko ritma made in Belgrade, prebacujemo u sunčana podneblja Grčke (naravno – buzuki), odatle hitno u orijentalna raspoloženja i odmah potom u Floridu gde Anita Ward tako voli ono „puuum paaam, puuum paam“ na moogu (voli to narod, šta ćete), da bismo se vratili u studio u Hilendarsku i zahvalili se Maji i BMP-u na ovoj neudobnoj, prozaičnoj, robovlasničkoj vožnji, od koje mi se u glavi vrti – puum paam, puuum paam...

Ako nije kasno, imam divan predlog: naslov „Ti si moj sledeći promašaj“ mogao bi se upotrebiti kao alibi za idući singl, dok bi ovome tako lepo pristajalo da se zove „Ovo je naš totalni promašaj“. Grafička oprema I. Ćuluma savršeno prati novi naslov i skladno gradi praznu atmosferu u kojoj M. Odžaklijevska, zakopčana do grla i do čukljeva (oni se vide), besciljno gleda u B stranu ploče – „Daljine“. Sve je tamno plavo. Samo su slova crvena.

SPECIALS – Gangsters; SELECTER – Selecter (RTV Ljubljana)

Sve čestitke Produkciji ploča RTV Ljubljana na izdavanju ovog singla, koji bez napora, s lakoćom osvaja cenjeni trofej „Single Of The Week“ i u naše domove donosi zvuk ska beata, reggae kakav do sada niste čuli. Da objasnimo: na strani B je grupa Selecter i istoimeni song „Selecter“, dok je na pravoj A strani ono bez čega se ne može – grupa Specials i njihova pesma „Gangsters“. Govorim vam ovo da izbegnete nesporazume oko omota sa neupućenim prodavcima ploča koji nemaju pojma o rock’n’rollu.

I kad kupite ploču – a to nemojte da propustite, jer ćete tako pokazati da ste šik i da imate ukusa – preslušajte prvo „Gangsters“. Dok vas melodiozni bas bude njihao i dok vas ritam bude vodio putem totalnog opuštanja i entertainmenta, opijaće vas taj čudni sound giatara, taj zvuk minimalističkih orgulja i glas koji poziva na igru.

Pa, ako male stvari čine život lepim, budite čovek i odlučite da budete srećni. Specials i Selector neka vam budu odskočna daska za start u novom poglavlju vašeg života. Okrenite list i uživajte!

PRIZMA - Moje čudne žene/ Sidro (RTV Ljubljana)

Sa mog omiljenog festivala „Zagreb-79“ koji mi je priuštio toliko radosti (Ljupka Dimitrovska, recimo), dolazi mi u pohode još nešto nežnije, sentimentalnije, obaveznog „na-na“ refrena i srceparajućih gudača koji rade za novac i slavu.

Momci se zovu Prizma i baš tako – okruglo pa na ćoše, serviraju nam pesmicu punu akustičnih gitara i vokala koji su mešavina Dubrovačkih trubadura i Miše Kovača. Što se teksta tiče, tu su „stara kuća“, „sunce“, „jedna dobra žena i jedna zla“, „druga mi je sve“ i ostalo što već znate sa festivala Split, Beograd, Krapina, Slavonija, Istra, Ljubljana, Skoplje, Priština, Sarajevo, Lazarevac, Valjevo, Ljig, Donji Vakuf, Kučevo, Kostolac i Gospić.

Prizma čak ne mora ni da žali za propuštenom šansom – oni šansu nikad nisu ni imali, niti će je imati dok rade ovakve dezodorans pesmice.

- Sto mu gromova – uzviknu Flaš Gordon. – Samo da mi padnu šaka!

* Rubrika "Singlovi" objavljena  21. decembra 1979. godine u “Džuboksu”  broj 78

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5